Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sáňkaři bojují o olympijské zlato na zkrácené trati

Whistler (Kanada) - Českým sáňkařům Ondřeji a Jakubovi Hymanovým patří po úvodní jízdě olympijského závodu ve Whistleru 26., respektive 28. místo. Vede dvojnásobný mistr světa Felix Loch z Německa. Po páteční tragické nehodě, při níž zemřel gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili, zkrátili organizátoři trať pro muže o zhruba 170 metrů. Sáňkaři tedy startují z nižšího startu pro ženy, rozhodla tak několik hodin před startem soutěží komise světové federace FIL. Na první trénink na upravené trati nastoupili závodníci s černými páskami na helmách na znamení smutku, druhý z gruzínských sáňkařů Levan Gurešidze se ale v ledovém korytu neobjevil. Od 4:00 je na programu druhá jízda. Olympijské dění můžete sledovat živě na kanálech ČT4, ČT2 a zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na serveru zoh.cz.

Federace podle agentury APA zvažuje, že pošle ženy a dvojice na trať ještě z nižšího startu pro juniory. Sáňkaři tak nebudou dosahovat takových rychlostí jako například Kumaritašvili, jenž se podle odhadů řítil v závěru rychlostí 145 km/h. "I z ženského startu vyhraje ten nejlepší," uvedl po změně německý šéftrenér Norbert Loch.

Místo, kde nešťastný Gruzínec vyletěl z trati, se postupně upravuje. Organizátoři nechali zvýšit zábrany a upravovali strukturu ledu. Jednadvacetiletý Kumaritašvili nezvládl poslední 16. zatáčku zvanou Thunderbird a zadní částí těla byl vymrštěn na ocelové nosníky vedle ledového koryta.

Tragédií mladého Gruzínce vyvrcholila série nehod na whistlerské dráze, kterou někteří závodníci a trenéři od jejího postavení kritizovali jako příliš rychlou a nebezpečnou. Po fatální nehodě, k níž došlo jen několik hodin před slavnostním zahájením her, nebylo dokonce jasné, zda sáňkařské soutěže opravdu dnes začnou.

Federace FIL po vyšetření havárie označila za příčinu jezdeckou chybu, nikoli závadu na dráze, a potvrdila naplánovaný program. Formulací verdiktu ale pobouřila gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. "Žádná chyba ve sportu přece nesmí vést k lidské smrti," citovala Saakašviliho agentura AP. Jednání federace prý považuje za nevhodné.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články