Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šampionát v curlingu zná finalistky, o světový titul si zahrají Kanaďanky a Rusky

Peking – Mistrovství světa v curlingu má za sebou vyřazovací zápasy play-off, které určily, kdo si v čínském Pekingu zahraje o medaile. Ve finále na sebe narazí dva nejlepší týmy po skupinové fázi, první Kanaďanky se utkají s Ruskem, o bronz se střetne po základní části třetí Švédsko se Skotskem. Nasazení družstev do posledních dvou zápasů turnaje tak kopíruje pořadí po skupině.

Kanadské curlerky na MS v Pekingu 2017
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ju Huanzong

Skupinovou fázi ovládly s přehledem Kanaďanky bez jediné prohry v jedenácti zápasech. Na druhém místě skončily Rusky s bilancí osmi výher a tří porážek, a tak bylo jasné, že se oba nejlépe umístěné týmy utkají v play-off o přímý postup do finále.

Kanaďanky potvrdily výbornou formu v závěru zápasu, kdy za stavu 4:3 po šesti endech skórovaly v následujících třech hrách vždy po jednom bodu. Soupeřkám nakonec utekly až k vítězství 7:3 po devátém endu a mohou se těšit na boj o zlato. Rusky tak musely jako poražené čekat na soupeřky v semifinále v opravném pokusu o postup do finále.

Druhý souboj svedl dohromady třetí Švédsko a čtvrté Skotsko. Právě Skotky se zasloužily o porážku týmu okolo Anny Kubeškové v posledním vystoupení Češek v základní skupině a tím také zhatily poslední naději na přímý postup české reprezentace na olympijské hry. Poslední šanci budou mít reprezentantky v prosincové kvalifikaci, která se bude konat v Plzni.

Skotky, které zaostaly za Švédkami o jedinou výhru, však duel o postup do semifinále nezvládly a prohra 5:8 je odsoudila do souboje o bronz. Curlerky s křížem svatého Ondřeje nezachytily začátek utkání, kdy prohrávaly 0:2 a po šestém endu už 2:5. Definitivní konec skotským nadějím dala trojka Švédek v osmé hře. Skandinávky tedy jako vítězky druhého souboje play-off postoupily do semifinálového duelu, kde už na ně čekaly curlerky Ruska.

Semifinálové utkání Rusko–Švédsko nakonec nabídlo podobný průběh i výsledek jako duel ve skupině, ve kterém se radovaly Rusky 7:3. I tentokrát byla hra vyrovnaná a po šesti endech se hrálo nerozhodně 3:3.

Zatímco v základní části udeřily Rusky za vyrovnaného stavu až v deváté hře rozhodující čtyřkou, nyní si závěrečný útok rozložily už do sedmého a osmého endu, ve kterých skórovaly shodně po třech bodech. Po výsledku 9:3 se z finálového postupu těšily hráčky Ruska a o zlato se tak v opakovaném souboji utkají s Kanadou, Švédky si zase zopakují souboj se Skotkami v utkání o bronz.

Mistrovství světa v curlingu žen v Pekingu:

Play-off - o přímý postup do finále: Kanada - Rusko 7:3 (po 9. endu).

Play-off - o postup do semifinále: Švédsko - Skotsko 8:5.

Semifinále: Rusko - Švédsko 9:3.

Zdroj
ČTK, worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články