Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Samková se po odmlce touží vrátit mezi elitu

Praha - Už loňskou zimu měla Eva Samková drtit světovou špičku ve snowboardcrossu, ale vážné zranění přibrzdilo její rozlet. Při prvním závodu světového poháru v sezoně si totiž přetrhla kolenní vazy, tři čtvrtě roku rehabilitovala a dostávala se zpět do formy. Dvojnásobná juniorská mistryně světa a pátá žena ze světového šampionátu chce letos zpátky do absolutní světové špičky.

Eva Samková
zdroj: Czech Snowboarcross Team autor: Vít Chalupa

Pro devatenáctiletý talent byla pauza zejména psychicky vysilující. Měsíc jinak velmi aktivní dívka jen ležela, vysvobozením byla možnost jít do posilovny. To byla přes léto její nejčastější destinace. Až teprve po několika týdnech mohla začít jezdit na kole či plavat, klíčem k dobré rekonvalescenci byl i pobyt v rakouském specializovaném regeneračním centru.

"Ze začátku to bylo vysvobození, když jsem se dobelhala do posilky. Ale teď jsem zase nejsilnější, co jsem kdy byla," uvedla s úsměvem Samková. "Není to kvůli soubojům, ale když spadnete, potřebujete být zpevnění, abyste se vyvarovali zranění. Měla jsem uvolněné kloubní jamky, ramena mi párkrát vypadla, takže i proto jsem pracovala na vršku. Nohy jsem jen protahovala a pracovala na tom, aby koleno fungovalo dobře. Už chodím i běhat," řekla.

Na jejím momentálně dobrém stavu mysli se podepsali i psychologové v Rakousku či Milan Moravec, plavecký kouč, s nímž se společně věnují psychomotorickému tréninku. "Snažíme se zapracovat na tom, aby člověk nebyl zbrklý, což jsem já dost. Abych řešila krizové situace v klidu. Je to další zkušenost a už vím, co nedělat," vyprávěla Samková.

Zranění ve "správnou dobu"

Všechno zlé je pro něco dobré, říká si dnes Samková. Mladý organismus zranění snáší lépe, lépe rehabilituje, snowboardistka přišla "jen" o jednu sezonu. "Nejsem ráda, že zranění přišlo, ale když už mělo přijít, přišlo ve správnou dobu. Díky tomu jsem měla čas se připravit komplexně. Nohy jsem měla připravené dobře, ale vršek pokulhával, díky tomu se teď cítím líp," prohlásila.

Už byla i na sněhu. Měla po osmi měsících strach, i když se těšila. "První jízda byla zvláštní, nic mě nebolelo, až jsem z toho měla divný pocit. Ostatní mi říkali, že to člověk cítí ještě dva roky," vzpomínala Samková. Koleno ale občas cítí. "To když člověk dostává rány do nohou. Ale na Hintertuxu minulý týden už to cítit nebylo. Zlepšuje se to, koleno si musí zvyknout," dodala.

Škola počká, sport ne

Pauzu využila také ke studijním povinnostem a pouze s jednou dvojkou odmaturovala. Ve studiu ale pokračovat nebude, chce se naplno věnovat snowboardingu. "Buď bych zanedbávala školu, nebo snowboard. A sport můžu dělat kvalitně do třiceti, tak škola může počkat, když už ten snowboard někam směřuje," vysvětlila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články