Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Samková chce ze Sierra Nevady medaili a věří si i na oranžovém sněhu

Sierra Nevada - Na změklé trati plné jemného písku v Sierra Nevadě se snowboardcrossařka Eva Samková pokusí získat chybějící cenný kov z mistrovství světa. Prkno na špinavý sníh jí stejně jako třeba při triumfu na olympiádě v Soči připraví Kanaďan Jean Philippe Trottier. Přímý přenos vyřazovacích jízd ve snowboardcrossu sledujte od 11:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

Na španělských svazích je sníh viditelně do oranžova, protože tam vítr zavál písek ze saharské pouště. "Je mnohem špinavější, ale práce je stejná jako normálně. Nikdy to není snadné," řekl servisman Trottier.

Samková vyhlásila v Sierra Nevadě útok na stupně vítězů. Vyhrála páteční kvalifikaci a pokusí se uspět i ve vyřazovacích jízdách. Záležet bude i na rychlosti prken a Trottierově práci.

"Evě dost věřím. Je úžasná jezdkyně, nejlepší snowboardcrosařka posledních let. Necítím tlak, už to nějakou dobu dělám. Vždycky tam trocha tlaku je, ale ne moc. Vím, že to zvládne," řekl Kanaďan.

Je nám líto, video expirovalo.
Šampionát akrobatů zápolí se špinavým sněhem i výkyvy teplot

V garáži pod hotelem a pár metrů od sjezdovek leští, brousí a maže prkna české hvězdy. Má přece jen více práce, neboť písek snowboardy zpomaluje a špiní skluznici. "Ale když máte správný vosk, který je udrží čisté, je to OK," řekl klidně.

Samková si myslí, že své nádobíčko po šampionátu kvůli znečištění vyhodí. Trottier dodal, že písek nejvíce ničí hrany. "Protože je jako šmirgl, takže hrany musím hlídat. Ale prkna jsou v pohodě i po pár dnech ježdění," uvedl Kanaďan.

Jarní podmínky Trottierovi vyhovují. "Pro mě je to vcelku snadné mazání. Jezdíme pořád ve stejnou dobu, po půl jedenácté, kdy už je sníh měkčí a dole zůstává podklad tvrdý pořád," popsal.

Letošní vítězka dvou závodů Světového poháru Samková má na sezonu čtyři prkna. Jedno jen na rozjetí, jedno tréninkové a dvě na závod. Příprava každého trvá až dvě hodiny každý den. "Dělám odpoledne od pěti třeba do deseti, jedenácti či do půlnoci. A vstanu v pět šest, abych to dokončil na závod," prozradil servisman.

V sezoně ke své práci potřebuje především přesnou předpověď. "To je můj nejlepší kamarád," vtipkoval. V Sierra Nevadě to z tohoto pohledu nemá složité. "Tady víte, že bude jasno a 15 stupňů, ale sleduju to, abych se nemýlil. Pak v létě už pouštím předpověď z hlavy. Ať přijde, co má, a o počasí se nezajímám," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články