Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Sagan rozhodl Milán-Sanremo. V jeho cíli ale podlehl Kwiatkowskému

Sanremo – O Peteru Saganovi se často říká, že je až příliš silný. Konkurence pak spoléhá na jeho práci a nakonec dvojnásobného mistra světa porazí. Přesně tak tomu bylo v cíli prvního cyklistického Monumentu této sezony Milán-Sanremo. Sagan explodoval na vrcholu Poggia a rozhodl o tom, jak se bude závod v závěru vyvíjet. Na čáře pak ale prohrál spurterský souboj s Michalem Kwiatkowským.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yuzuru Sunada

První Monument silničářské sezony svou délkou šplhá až téměř ke 300 kilometrům, což je mnohem větší porce, než kterou se mohou pyšnit závody Kolem Flander, Il Lombardia a další cyklistické svátky. Paradoxem však zůstává, že na rozdíl od ostatních Monumentů tu jen vzácně dochází k úspěšným únikům, a i ty, které vydrží až do cíle, přichází až v úplném závěru na kopci Poggio.

Za posledních dvacet ročníků tak nejdelší úspěšný únik měřil co do délky pouze sedm kilometrů (v roce 2012 zaútočil Vincenzo Nibali, který ujel spolu s pozdějším vítězem Simonem Gerransem a Fabianem Cancellarou). Poslední tři roky se pak vždy radovali sprinteři – Alexander Kristoff, John Degenkolb a Arnaud Démare

V závěru stoupání na Poggio se nicméně rozhodovalo letos. Peter Sagan přidal další rychlostní stupeň kousek pod vrcholem kopce, kde se vozovka zvedá až na 8 procent. Dvojnásobný mistr světa setřásl díky enormnímu zrychlení všechnu konkurenci s výjimkou Juliana Alaphilippa a Michala Kwiatkowského. Společně sjížděli do cílového Sanrema.

Ve sjezdu a na závěrečných dvou kilometrech se posléze ukázalo, v čem spočívá Saganova slabina. Je zkrátka často až příliš silný a dělá práci takříkajíc za ostatní. Kwiatkowského a Alaphilippa si za svým zadním kolem přivezl až na posledních tři sta metrů. Poté začal sprintovat a vytvořil si náskok jedné délky. Tu ale Kwiatkowski zalepil a těsně před čárou se před svého dlouholetého slovenského rivala dostal. Slaví tak svůj první Monument a navázal na nedávné vítězství na Strade Bianche. Třetí příčku oslavuje při svém debutu na tzv. La Classicissimě Alaphilippe.

Výsledky Milán-Sanremo (WorldTour) - 291 km:

1. Kwiatkowski (Pol./Sky) 7:08:39, 2. Sagan (SR/Bora), 3. Alaphilippe (Fr./Quick-Step) oba stejný čas, 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Gaviria (Kol./Quick-Step), 6. Démare (Fr./FDJ) všichni -5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články