Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šachový vlak vyrazil posedmé, unikátní turnaj ovládl Ukrajinec Chajeckij

Již posedmé se vydal na pětidenní cestu tradiční Šachový vlak. V rámci unikátního projektu odehrálo osmdesát účastníků devítikolový šachový turnaj. Sedmého ročníku tohoto speciálního klání se zúčastnili například hráči ze Spojených států, Holandska nebo Ruska. Vítězem se stal ukrajinský mezinárodní mistr Roman Chajeckij.

Šachisté při hře v jedoucím vlaku
zdroj: Šachový vlak/Anežka Kružíková

Všechny partie v rámci devíti kol turnaje se hrají pouze ve vlaku. Vždy po příjezdu do etapového města mají účastníci možnost navštívit turisticky zajímavá místa, přespí a druhý den dopoledne celá výprava pokračuje dále.

Zatímco loni se účastníci mohli kochat krásami Německa a Rakouska, letos se Šachový vlak vydal z Prahy na československou trasu. Jeho zastávkami byly Olomouc, Trenčín, Bratislava, Lednice a poté vyrazil zase zpět. 

Je nám líto, video expirovalo.
Šachový vlak vyjel posedmé na pětidenní cestu

"Snažíme se střídat destinace, letos to byl 7. ročník. Loni někteří účastníci chtěli kratší etapy ve vlaku, aby měli víc času na prohlídku měst, tak jsme zvolili tuto variantu. Rozhodli jsme se taky proto, že se blíží 100 let od vzniku Československa," řekl pořadatel turnaje Pavel Matocha.

I během letošního ročníku přinášelo netradiční prostředí pro hru občas nečekané situace. Kromě hlavního šachového vagonu se hrálo i v jednotlivých kupé. "Probíhá to jako každá jiná partie, akorát když je tunel, tak nevidíte na figurky," popsal pětinásobný účastník turnaje Michal Špaček.

Po pětidenním putování po českých a slovenských železnicích se šachový vlak vrátil zpět do Prahy. Vítězem turnaje se stal ukrajinský mezinárodní mistr Roman Chajetskij, který z devíti partií vybojoval 7,5 bodu a své nejbližší konkurenty – druhého Němce Thomase Höpfla a třetího ruského hráče Olega Maximova předčil o půl bodu.

"Je to velmi zajímavý projekt. Nehrajete pouze šachy, ale můžete mluvit se spoustou zajímavých lidí z různých zemí. Třeba z USA i celé Evropy. Neprohrál jsem ani jednu partii, bylo tu hodně dobrých hráčů, ale možná jsem měl trochu štěstí," řekl čerstvý vítěz tradičního turnaje. Nejlepším z českých hráčů v osmdesátičlenném startovním poli byl na 12. místě Tomáš Lorenc z Karlových Varů.

Příští rok vyjede Šachový vlak už poosmé, účastníci se tentokrát podívají do Polska.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články