Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Sáblíkové rychlobruslení nestačí. Možná bude startovat na LOH v Londýně

Praha – Rychlobruslařka Martina Sáblíková, která z letošních zimních olympijských her ve Vancouveru přivezla rovnou tři medaile, se možná už za dva roky objeví na další olympiádě. Tentokrát letní. Alespoň si to přeje její trenér Petr Novák. Sáblíková by na nich měla startovat na kole. Teď ji proto čeká velká dřina, na jejímž konci by mělo být co možná nejlepší umístění na mistrovství republiky a snad i mistrovství světa.

"Chtěl jsem, aby Martina letní olympijské hry absolvovala a pokusila se na nich získat medaili kvůli tomu, aby byla v něčem výjimečná. Ale ona už to bohudík dokázala na téhle zimní olympiádě," tvrdí Novák. "Mám na to trochu jiný názor než Petr. Když mi teďka někdo řekne, že bych se měla postavit na start, tak se mi zatím vůbec nechce," říká Sáblíková s tím, že ji odrazuje hlavně tlak z okolí, jenž by musela podstupovat. "Do tréninku se mi jinak chce," dodává.

Petr Novák, trenér:

"Chtěl jsem, aby byla Martina v něčem výjimečná."

"Kvalifikovat se na mistrovství světa do desátého místa, to je hodně tvrdý," myslí si česká reprezentantka. Naráží tím na Novákův plán. Pokud by totiž uspěla v silniční časovce na mistrovství republiky, a tím by se kvalifikovala na mistrovství světa, kde by se umístila maximálně desátá, účast na olympiádě by měla jistou.

Novák ale připomíná, že kolo není jedinou věcí, kterou si na svou svěřenkyni připravuje. "Jsou to i kolečkové brusle. Nechme se překvapit. Možná, že to nebude dlouho trvat a představí se v nějakém závodě v běhu na 10 nebo 20 km," vysvětluje úspěšný trenér.

"Těším se, protože to bude něco jiného, na druhou stranu vím, že je to jen příprava na zimu. Budu to brát trošičku s nadhledem," směje se Sáblíková. "Chtěl bych, aby se letos hlavně bavila a nebyla v nějakém stresu, že musí něco vyhrávat," dodává Novák.

Martina Sáblíková, Petr Novák a Radek Bauer hosty pořadu Na slovíčko

Pokud by se Sáblíkové start v Londýně podařil, zařadila by se po bok Kateřiny Neumannové nebo Clary Hughesové. Česká lyžařka, která se zúčastnila celkem pěti zimních olympiád, startovala kromě jiného v roce 1996 v Atlantě, kde v soutěži na horských kolech na 31,9 km skončila na 18. místě. Kanaďanka Hughesová, jinak úspěšná rychlobruslařka, dokonce na stejných hrách získala z cyklistických disciplín dvě bronzové medaile. Povede se Sáblíkové stejně? Možná to za dva roky uvidíme.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články