Sáblíková zřejmě vynechá MS ve víceboji

Praha - Rychlobruslařka Martina Sáblíková s největší pravděpodobností nebude ze zdravotních důvodů startovat na únorovém mistrovství světa ve víceboji v Hamaru. Dvojnásobná olympijská šampionka má již několik týdnů problémy se zády, a přestože se její stav lepší, kouč Petr Novák je rozhodnutý, že nebude riskovat zhoršení problémů při náročném programu šampionátu a následné možné komplikace v závěru sezony.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Není to na sto procent, může nastat zázrak a po závodě světového poháru v Inzellu, kde pojede trojku, řekne, že nic necítila. Pokud ale nebude stoprocentně fit, tak nebudeme nic riskovat a do Hamaru vůbec nepojedeme," řekl Novák. "Můj stav je lepší a lepší, ale ještě to není stoprocentní," uvedla Sáblíková.

Záda se lepší

Problémy se zády měla již před mistrovstvím Evropy, na kterém v polovině ledna obsadila čtvrté místo. Poté několik dní nemohla vůbec bruslit, na ledě se začala připravovat až tento týden. "Jde to, ale vyhýbám se tomu, abych najela hodně kol. Záda šetřím. Tempo ale zvládám docela v pohodě," popsala devítinásobná světová šampionka svůj současný zdravotní stav. "Snad to bude dobré," přála si.

Je nám líto, video expirovalo.
Martina Sáblíková o bolavých zádech

Stejně jako kouč Novák se momentálně přiklání k rozhodnutí v Hamaru nestartovat. "Jsou to čtyři závody, čtyři starty během dvou dnů. Bude to hodně náročné na záda. Navíc teď bruslím dva dny v týdnu," podotkla Sáblíková, která byla v pravidelné péči fyzioterapeuta v Inzellu, kde trénuje. Dnes absolvuje v Kolíně další vyšetření.

Sáblíková bude příští týden startovat na čtvrtém podniku světového poháru na dlouhých tratích, kterému kraluje. Měla by ale jet pouze jeden závod na 3 000 metrů. "Bude to zkouška. Navíc svěťák vedu, tak se pokusím nějakým způsobem celý seriál neztratit. Kdybych nestartovala, ztratila bych tím mnohem více," vysvětlila.

Martina Sáblíková v dresu cyklistického týmu Etixx-IHNED
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Hlavním cílem pětadvacetileté rychlobruslařky, která loni na vícebojařském MS obsadila druhé místo a na medailových pozicích skončila čtyřikrát za sebou, bude světový šampionát na jednotlivých tratích v březnu v Soči.

Na kolo po olympiádě

Sáblíková dnes oficiálně potvrdila, že bude v létě spolupracovat s českým cyklistickým týmem Etixx-IHNED, v jehož barvách by se měla představit na několika závodech. Hlavně se ale bude věnovat časovce. "Všichni v týmu mi mohou svým způsobem pomoct. Letos bych chtěla jet mistrovství světa, více bych se do kola mohla pustit po olympiádě v Soči," dodala Sáblíková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články