Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sáblíková zaútočí na druhé zlato, hokejisté se střetnou s Finskem

Vancouver - O rekordní zápis do historie českého sportu bude ve středu na olympiádě ve Vancouveru usilovat rychlobruslařka Martina Sáblíková. Pokud vítězka závodu na 3000 metrů a bronzová medailistka z patnáctistovky ovládne také svoji královskou disciplínu 5000 metrů, získá jako první Češka na zimních hrách dvě zlata. Běžce na lyžích čeká štafeta a hokejisté se ve čtvrtfinále utkají s Finskem. Olympijské dění vysílá v přímých přenosech ČT2, ČT4 a zpravodajský web ČT24. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Sáblíková se pokusí hned o dva milníky. Vedle rekordního druhého zlata může dosáhnout také na třetí medaili z jedné zimní olympiády, což se ještě nikomu z Čechů nepodařilo. Rychlobruslařská hvězda se role obrovské favoritky nezříká. Na své nejsilnější trati prohrála za poslední čtyři roky jediný závod a drží na ní světový rekord. "Určitě bychom chtěli zlato, to je jasné," řekl kouč Petr Novák.

Sáblíková se může stát teprve čtvrtou rychlobruslařkou, která na olympiádě ovládne obě dlouhé distance. Za největší soupeřky považuje Němku Stephanii Beckertovou a domácí Claru Hughesovou. Závod startuje ve 22:00 SEČ a dvaadvacetiletá Češka by se měla představit až mezi posledními.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Miroslavem Vtípilem

Čeští lyžaři po předchozích nezdarech vstoupí do štafetového závodu na 4x10 kilometrů se skromnějšími ambicemi. Na medaili tentokrát příliš nemyslí, brali by umístění v elitní šestce. "Momentálně nejezdíme tak, abychom si dávali cíle jako dřív. Pojedeme v klidu o šesté místo, a když se nám to povede, budeme strašně spokojení," řekl kouč Miroslav Petrásek.

České kvarteto poslední velké akce nezvládlo. Na domácím mistrovství světa v Liberci dojelo až dvanácté, předtím obsadilo v Sapporu osmé místo a ještě teď reprezentaci děsí vzpomínky na minulou olympiádu v Turíně, kde pohřbil naděje na úspěch manažer Květoslav Žalčík, který omylem napsal před závodem na poslední úsek sprintera Dušana Kožíška.

Ve Vancouveru bude opět rozbíhat Martin Jakš, po něm pojede bronzový medailista z úvodní patnáctky Lukáš Bauer a finišovat bude Martin Koukal. Třetí úsek pojede Jiří Magál, který dostal po úterním tréninku přednost před Šperlem. Zlato obhajuje Itálie.

Hokejisty čeká klíčová bitva

Den poté, co přežili "klinickou smrt", se čeští hokejisté utkají ve čtvrtfinále olympijského turnaje s Finskem. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky porazili v osmifinále Lotyšsko gólem Davida Krejčího v šesté minutě prodloužení, teď je čekají obhájci stříbrných medailí z Turína. Zápas začíná ve 4:00 SEČ.

Otázkou je, zda do zápasu nastoupí útočník Jaromír Jágr. Hvězda Omsku odstoupila z duelu proti Lotyšsku na začátku druhé třetiny, neboť není stále fit po nedělní tvrdé srážce s Rusem Alexandrem Ovečkinem. Růžička věří, že Jágr hrát bude. "Uvidíme, jak dlouho," řekl kouč.

Podle kapitána Patrika Eliáš je potřeba na zápas s Lotyšskem rychle zapomenout. Stejně jako další hráči si uvědomuje, že výkon mužstva se musí rapidně zlepšit. "Musíme se vyvarovat zbytečných faulů, zjednodušit hru a nedržet tolik puk. Zároveň musí útočníci pomáhat obráncům a nesmíme to u nás (v obranném pásmu) tak drbat," uvedl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Čtvrtfinálový prgram otevře duel USA se Švýcarskem ve 21:00 SEČ. Následovat bude ve čtvrtek od 1:30 SEČ bitva gigantů Ruska s Kanadou a od 6:00 SEČ se utkají obhájci zlata z Turína Švédové se Slovenskem, které bude opět útočit na první semifinálovou účast na olympiádě v samostatné historii.

Sjezdařka Šárka Záhrobská podstoupí další test před slalomem, v němž chce usilovat o jednu z medailí. Po sedmém místě ze superkombinace tentokrát nastoupí do obřího slalomu. Spolu s ní by se měla představit také Petra Zakouřilová, zřejmě největší favoritkou je Rakušanka Kathrin Zettelová.

Třetí a poslední start ve Vancouveru čeká rychlobruslařku na krátké dráze Kateřinu Novotnou. Na pětistovce obsadila po čtvrtfinálovém vyřazení dvanácté místo, na patnáctistovce byla po diskvalifikaci v semifinále devatenáctá. V noci ze středy na čtvrtek absolvuje úvodní rozjížďku na trati 1000 metrů. "Na tisícovce mám šanci postupovat dál," uvedla.

Ve středu jsou na programu ještě další tři disciplíny, v nichž se rozdělí medailové sady. Vyvrcholí soutěž bobistek, finále čeká akrobatické skokanky na lyžích a o cenné kovy se utkají také rychlobruslařky na krátké dráze ve štafetě na 3000 metrů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články