Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Sáblíková vyhrála trať na 1500 metrů a dostala se do čela

Budapešť - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na vícebojařském mistrovství Evropy v Budapešti závod na 1500 metrů a dostala se do čela průběžného pořadí. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru je tak na nejlepší cestě potřetí za sebou a celkově počtvrté v kariéře kontinentální šampionát vyhrát. "Samozřejmě, že jsem spokojená. Myslím si ale, že trošku rozhodl vítr, protože nevím, jestli je možné dát Ireen (Wüstové) tři vteřiny v hale. Mně se ale zase nepovedla kvůli tomu pětistovka," řekla Sáblíková novinářům. "Jelo se mi perfektně, ani mě nebolely nohy, což jsem nechápala," uvedla.

Martina Sáblíková
zdroj: ISIFA

Sáblíková vyhrála v pátek závod na tři kilometry, ale předtím nezvládla ideálně úvodní pětistovku, po níž prohlásila, že šance na zlatou medaili je pryč.

Dnes ale deklasovala své hlavní soupeřky Ireen Wüstovou z Nizozemska a Němku Claudii Pechsteinovou a o celkový triumf ji může připravit jen smůla. V nedělním závodu na 5000 metrů bude hlavní favoritkou a půjde do něj s náskokem více než čtyř sekund před průběžně druhou Wüstovou.

Sáblíková na otevřeném kluzišti v centru maďarské metropole zajela v předposlední rozjížďce čas 2:03,64 a hned v cíli se dočkala pochvaly od trenéra Petra Nováka. Na ME vyhrála patnáctistovku poprvé v kariéře.

Až poté se na start postavily do té doby vedoucí Pechsteinová a Wüstová, která se podle předpokladů měla dostat do čela. Nizozemka sice začala rychle, ale zřejmě přepálila tempo a v závěru odpadla. Dosáhla až šestého času a přišla o reálnou šanci na titul.

"V hale by se tohle asi nestalo. Je to venkovní dráha a tady se asi může stát cokoliv. Je to o štěstí, o tom, jak komu foukne," uvedla Sáblíková, která si dobře uvědomuje, že je blízko celkovému triumfu. "Slyšela jsem, že zítra má sněžit a pršet. Uvidíme, jaké to bude. Bude to jiné a těžké, dnes byly také velké převraty. Neříkejme tedy hop, pětikilometrová trať nebude jednoduchá," podotkla dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru.

Trenér Novák uvedl, že doufal, že Sáblíkové pomohou zkušenosti z tréninku na rybníku. "Říkal jsem si, kéž by si na to rozpomenula, protože tady ten led a počasí je hodně podobné. A snad si vzpomenula," řekl Novák, který už v pátek tvrdil, že jeho hvězdná svěřenkyně má šanci zlato získat. "Je také potřeba si dobře stanovit taktiku. Například dnes jezdila v protivětru s rukama na zádech, protože to bylo lepší. Je třeba taky u toho přemýšlet," uvedl Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v rychlobruslení ve víceboji 2012 Maďarsko

Druhá Česka na startu Karolína Erbanová obsadila na patnáctistovce 16. místo a v průběžném pořadí zůstala patnáctá. V nedělním závěrečném závodu na 5000 metrů se nepředstaví, neboť do poslední disciplíny víceboje postoupilo jen dvanáct nejlepších.

"Jsem z toho trochu rozpačitá. Hodně foukal vítr, připadalo mi to jako uragán a bylo to pro mě těžší než páteční trojka," řekla Erbanová, která první den ME ovládla potřetí za sebou pětistovku. I proto s časem nebyla příliš spokojená. "Otázka ale je, jak komu foukal vítr," pokrčila rameny Erbanová, která už po prvním dnu realisticky počítala s tím, že se na závěrečnou pětku nekvalifikuje.

Mezi muži je Milan Sáblík po dvou disciplínách na 24. místě. Mladší bratr dvojnásobné olympijské vítězky, jenž startuje jako náhradník za nemocného Zdeňka Hasselbergera, byl devatenáctý na pětistovce a čtyřiadvacátý na pětikilometrové trati.

Po polovině soutěže vede Nizozemec Jan Blokhuijsen před krajanem Svenem Kramerem, jenž útočí na svůj pátý evropský titul. V neděli víceboj vyvrcholí závodem na 1500 m a závěrečným maratonem na 10 000 m.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články