Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková sice čeká na první výhru v SP, ale přesto je spokojená

Praha - Rychlobruslařka Martina Sáblíková zažívá v současné sezoně pocity, které řadu let nepamatuje. Dvojnásobná olympijská vítězka stále čeká na svůj premiérový triumf ve Světovém poháru. Po zdravotních problémech na úvod seriálu obsadila dvakrát druhé místo a připsala si i porážku na své nejsilnější pětikilometrové trati. Za problém to však ani v nejmenším nepovažuje. "Už před začátkem sezony jsem říkala, že když budu na bedně, tak budu spokojená. Byla jsem nemocná, pak se mi nejelo tak, jak mělo. Celkově jsem ale spokojená," řekla Sáblíková po návratu z Hamaru, kde se o víkendu konal třetí díl SP.

"Nebyla jsem na tom silově dobře, protože jsem několik dní nejedla. Na pětce jsem se nesrovnala technicky, takže to byla i moje chyba," popsala třiadvacetiletá rychlobruslařka důvody, proč dvakrát skončila druhá. Před startem v Norsku měla navíc problém i s nedostatkem spánku. "Asi pět dní jsem nemohla pořádně usnout. I proto se teď těším hlavně na to, že se dospím," podotkla Sáblíková.

Že ještě nevyhrála, ji tolik netrápí, po hamarské "pětce" ji ale trochu mrzelo, že po letech zajela čas nad sedm minut. Sáblíková si z Norska přivezla jako pátá žena v historii rychlobruslařského Oscara pro nejlepšího závodníka sezony. Cenu pojmenovanou po legendárním norském rychlobruslaři Oscaru Mathisenovi uděluje každoročně bruslařský klub z Osla, jenž vyhlásil Sáblíkovou vítězkou ankety v dubnu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková se vrátila z Hamaru

Martina Sáblíková:

"Jak říkám, jsem spokojená, že jsem byla na bedně a že jsem potvrdila, že patřím pořád mezi nejlepší. Nejdřív mě mrzelo, že jsem nezajela čas pod sedm minut, ale pak se ukázalo, že led nebyl moc dobrý, protože ani časy ostatních nebyly takové."

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka je v průběžném pořadí SP na dlouhých tratích, který v předchozích čtyřech sezonách vyhrála, třetí. Na vedoucí Němku Beckertovou ztrácí 110 bodů. Ve hře je přitom ještě maximálně 350 bodů. "Poté, co jsem nestartovala v Heerenveenu, celkové pořadí vůbec nesleduju. V hlavě ho nemám. Jen se snažím soustředit se na jednotlivé výsledky. Jak to dopadne, se uvidí," poznamenala.

Rychlobruslaři v současné situaci bojují i se změnami pravidel. Nově totiž nesmí přejíždět do druhé dráhy ani na rovinkách. "Ještě při závodě mi to děcka z týmu stojící u dráhy připomínají. Jinak bych na to někdy asi zapomněla," přiznala Sáblíková. Vynucená změna ji ale stále ještě limituje. "Nemůžu jezdit techniku do strany, musím se srovnat do čar. Je to ale pro všechny stejné," řekla.

Další start v SP čeká Sáblíkovou a spol. až na konci ledna v Moskvě. Dalším závodem pro ni ale bude mistrovství Evropy, které se uskuteční v polovině ledna v italském Collalbu. "Teď budeme pár dní doma, ale 5. prosince odjíždíme trénovat do Itálie, kde musíme zapracovat na letní přípravě a vše dohnat," popsal Novák program příštích dnů.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články