Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Sáblíková se vyrovná Nash a Neumannové. V Riu se může zapsat do historie

Richmond – Až se Martina Sáblíková za rok posadí na svůj cyklistický speciál a vyrazí vstříc závodní trati na olympijských hrách v Riu, stane se teprve třetí českou sportovkyní, které se podařilo zúčastnit se jak letních, tak i zimních Her. Osmadvacetiletá sportovkyně by se také mohla zapsat do historie olympiád celkově. Potřebuje k tomu ale zvítězit.

Sáblíková se doposud účastnila jen zimních olympiád. Pod pěti kruhy soutěžila už třikrát. V Turíně 2006 tehdy jako osmnáctiletá naděje skončila bez medaile, o čtyři roky později ve Vancouveru získala dvě zlata a jeden bronz a ze Soči 2014 odjela s jednou zlatou a stříbrnou.

Kvalifikační místo pro Českou republiku do Ria nejlepší česká cyklistka současnosti vyjela v úterý na mistrovství světa v Richmondu, kde v časovce obsadila dvanáctou příčku, což ve finálovém účtování stačilo.

""Měla jsem v jednu chvíli opravdu hrozný strach, že to nedopadne. Když mě v cíli předjela o pár setin Ruska Antošinová, říkala jsem si, že jestli tímhle o Rio přijdu, tak se snad zblázním. Nakonec to ale vyšlo a je to splnění dalšího snu. Hrozně jsem si přála dostat se i na letní olympiádu," uvedla svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Sáblíková ještě o jistotu Ria může teoreticky přijít, jelikož vybojovala místo ne pro sebe, ale pro Česko, avšak to by musela během zbývajících měsíců naprosto ztratit formu či se zranit. V opačném případě naváže na dvě české reprezentantky, kterým se již podobný úspěch povedl.

Kateřina Neumannová, legendární běžkyně na lyžích, se zimní olympiády zúčastnila hned pětkrát s bilancí jedné zlaté, čtyř stříbrných a jedné bronzové medaile. Zároveň se představila také na letních Hrách v Atlantě 1996 v závodě horských kol, v němž obsadila osmnáctou pozici.

Ve stejných disciplínách, ale s menším úspěchem se na Hrách představila i Kateřina Nash, dříve Hanušová, jež je v současnosti známá především cyklistickým fanouškům. Ta se nejprve představila na letní olympiádě 1996 jako bikerka, poté v Naganu 1998 a Salt Lake City bojovala jako běžkyně na lyžích a poslední účast pod pěti kruhy si připsala v Londýně 2012 opět na horském kole.

Pokud získá zlato, stane se legendou

V celé historii je olympijských "obojživelníků" mnohem více. Zejména pak kolem třicátých let minulého století, kdy se konaly první ročníky zimních Her a spousta sportovců kombinovala jak zimní disciplíny, tak i letní.

Celkově zimní i letní Hry okusilo 128 sportovců. V Soči 2014 se mezi tuto vybranou společnost dostala pětice závodníků a všichni po stejné ose. Jak Bryan Barnett,  tak i Lolo Jonesová, Hanna Mariënová, Jana Pittmanová a Lauryn Williamsová prvně bojovali na atletických oválech a v Rusku se představili v bobové dráze.

A právě Williamsové se v Soči podařil velký počin, když získala stříbro, díky čemuž se zařadila do elitní společnosti sportovců, kteří mají cenný kov z obou Her. Americká sprinterka totiž vlastní ještě stříbro ze sprintu na sto metrů z Atén 2004 a stříbro ze štafety na sto metrů z Lodnýna 2012.

Společně s Williamsovou jsou mezi medailovými "obojživelníky" ještě čtyři sportovci. Nor Jacob Tullin Thams získal zlato v Chamonix 1924 ve skoku na lyžích a v Berlíně 1936 vybojoval stříbro v jachtingu.

První ženou, které se podobný úspěch povedl, byla Christa Ludingová-Rothenburgerová z východního Německa. Ta si mezi lety 1984–1992 dojela pro dvě zlata, jedno stříbro a bronz jako rychlobruslařka a v Soulu 1988 svoji sbírku doplnila ještě o stříbro v dráhové cyklistice. Díky tomu je a asi navždy bude jediným sportovcem, který získal medaili z obou Her v jednom roce.

Své nej má i Clara Hughesová, která se vydala podobnou cestou jako Sáblíková. Na rozdíl od české závodnice ale nejprve uspěla v cyklistice, kde v Atlantě 1996 získal bronz jak v silničním závodě, tak i časovce. Poté přešla k rychlobruslení, kde v Salt Lake City 2002 slavila bronz, v Turíně 2006 zlato a stříbro a ve Vancouveru 2010 opět bronz. Kanaďanka je na základě toho jediným člověkem, jenž vybojoval více než jednu medaili na jedněch zimních i letních olympijských hrách.

Naprostý unikát je pak Američan Eddie Eagan, jenž je vůbec prvním sportovcem, který se zařadil do této elitní společnosti, a jako jediný má z obou Her zlato. Nejprve uspěl v Antverpách 1920 v boxu a v Lake Placid 1932 vyhrál mezi bobisty.

V Riu 2016 by na Eagana mohla zaútočit Sáblíková, i když ji čeká náročný úkol. Pokud by ale uspěla a dojela by si pro zlato, nejenže by vyrovnala Američana, ale stala by se vůbec první ženou, které by se to povedlo. Jak je tato úvaha reálná, ale napoví až příští rok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články