Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sáblíková se popere o zlato na třech kilometrech

Vancouver - Olympijská mise nejsledovanější české sportovkyně na hrách ve Vancouveru začíná. Rychlobruslařka Martina Sáblíková se dnes představí na trati 3000 metrů, na které byla před čtyřmi lety v Turíně sedmá. Od té doby ale vyhrála jedenáct závodů Světového poháru na této trati a v roce 2007 se stala i mistryní světa. První olympijský závod žen v rychlobruslení bude na oválu v Richmondu zahájen v neděli ve 22:00 SEČ a jméno nové šampionky bude známé krátce před půlnocí evropského času. Přímé přenosy sledujte na ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Další informace najdete na serveru zoh.cz.

Dvaadvacetiletá Sáblíková se v dějišti her připravuje týden a cítí se dobře. Podle svých slov je připravená bojovat o umístění na stupních vítězů. "Cítím se dobře. Vše jde, snad, podle plánu," řekla Sáblíková novinářům. Na start se postaví s číslem 63. Úlohu medailové aspirantky si dobře uvědomuje, ale o celkovém výsledku olympiády nerada hovoří. "Když ve Vancouveru získám jednu medaili, budu spokojená," opakovala několikrát. Její královskou tratí je přitom pětka, na které od listopadu 2006 prohrála jen jednou.

Petr Novák, trenér:

"Když Martina čtyři roky podává takové výkony, tak víme, že se od ní budou očekávat medaile a nejlépe zlatá. Snažil jsem se s ní o tom bavit už před rokem, aby na to byla připravená. Říkal jsem, že všichni budou tvrdit, že je medailová jistota. A je to tak. Nebráním se ale tomu."

Pětinásobná světová šampionka je však silná i na trojce, na které v této sezoně vyhrála dva ze tří závodů SP. Jen v listopadu v Berlíně těsně podlehla Němce Stephanii Beckertové. Ve Vancouveru ale bude mít v boji o umístění na stupních vítězů více soupeřek. "Na pódium může útočit takovým sedm nebo osm žen," řekl trenér Petr Novák. Vedle Beckertové to bude například její krajanka Daniela Anschützová-Thomsová, Nizozemka Ireen Wüstová (obhájkyně prvenství) nebo trojice domácích reprezentantek Kristina Grovesová, Clara Hughesová a Cindy Klassenová.

Řada z nich se přitom v sezoně prezentovala nevyrovnanými výkony. "Na olympiádu ale určitě budou všechny dobře připraveny," je si jistá Sáblíková. Pro jistotu ale kouče 'instruovala', aby při tréninku jejich výkony sledoval. "Říkala mi, abych sledoval je, že ona se soustředí na to podstatné. To je správné, je vidět, že se zabývá technikou a rychlostí," přiznal s úsměvem Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články