Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Sáblíková potřetí dosáhla na evropský titul ve víceboji

Collalbo - Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková se potřetí v kariéře stala mistryní Evropy v rychlobruslařském víceboji. V Collalbu dnes ovládla závěrečný závod na 5 000 metrů a obhájila tak loňský triumf. Druhou Ireen Wüstovou z Nizozemska porazila v součtu všech disciplín o 1,36 bodu. Karolína Erbanová byla desátá. "Každé zlato je těžké. Myslím si, že jsme se s tím praly až do konce, a jsem strašně ráda, že to vyšlo," uvedla Sáblíková.

Nejlepší česká sportovkyně uplynulého roku se do čela průběžného pořadí posunula už po sobotním závodě na 3 000 metrů a vedoucí pozici bez větších problémů udržela. Na patnáctistovce byla druhá za Wüstovou, závěrečnou pětku poté v čase 7:07,78 suverénně vyhrála s náskokem více než deseti sekund před svou nizozemskou rivalkou, která byla v Collalbu druhá i před čtyřmi lety. Sáblíková se vyrovnala s chybou pořadatelů a rozhodčích, kteří jí při pětce zvonili do posledního kola dvakrát, i s problémy s třísly, které ji v průběhu ME provázely. "Na pětce to ale bylo v pořádku," řekla.

Sáblíková o chybě rozhodčích:

"Špatně se dohodli. Já jsem tak na střídací rovince nevěděla, do které dráhy jet. Bylo to tak tak, aby mě nediskvalifikovali. Jen jsem přemýšlela, jestli jedu dobře."

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková je mistryní Evropy

Ke své první zlaté medaili se v roce 2007 Sáblíková probojovala díky drtivému vítězství v závěrečném závodě na 5 000 metrů, do něhož Wüstová nastupovala jako lídr průběžného pořadí. Podruhé vyhrála před rokem v Hamaru. Jednotlivé úspěchy ale porovnávat nechtěla. "Všechny jsou těžké. Na každém bylo něco, s čím se musel člověk vypořádávat. Nikdo neví do poslední chvíle, co se stane," podotkla Sáblíková, které horské prostředí v Collalbu svědčí. Trénuje zde v létě i v zimě a zdejší dráhu považuje za svou domovskou.

Erbanová udržela na patnáctistovce průběžné sedmé místo, po pětce však klesla na desátou pozici a o jedno místo si tak pohoršila oproti loňskému roku. Osmnáctiletá rychlobruslařka zajela svou druhou pětku o 48 sekund pomaleji než Sáblíková a proti loňsku, kdy se ale v Hamaru jelo v kryté hale, si pohoršila o dvacet sekund. "Ze závěrečné pětky jsem malinko zklamaná, ale celkově jsem spokojená," uvedla Erbanová, která věří, že v příštích letech své výkony na dlouhých tratích zlepší.

Novotná si pochvalovala, že neskončila poslední

Sáblíkovou a Wüstovou doprovodila na stupně vítězů další Nizozemka Marrit Leenstraová, kterou v konečném pořadí následovaly další krajanky. Třetí Češka na startu, úřadující evropská šampionka v shorttracku Kateřina Novotná, obsadila při své premiéře v mezinárodním závodě devatenáctou pozici. Do závěrečného závodu na 5 000 metrů se nekvalifikovala.

"Šla jsem do závodu s tím, že nevím, jak to může dopadnout. Nešlo mi ani tak o umístění, jako spíše o pocit, co do toho dokážu dát a jak zajedu. Sobotní dvě tratě, pětistovku a tři kilometry, si myslím, že dovedu zajet lépe. Neprodala jsem to, co je ve mně," řekla Novotná. S patnáctistovkou už byla spokojená. "Byla to zkouška, něco nového, a jsem ráda, že jsem to zkusila. Poslední nejsem, takže jsem spokojená," dodala Novotná, kterou příští týden čeká obhajoba kontinentálního titulu na krátké dráze.
    
Závod mužů ovládl Rus Ivan Skobrev, za nímž se stejně jako v případě žen srovnali Nizozemci. Další medaile získali Jan Blokhuijsen a Koen Verweij, čtvrtý skončil Wouter Olde Heuvel.

Kateřina Novotná
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články