Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sáblíková poprvé triumfovala. Na šťastné trati vyhrála pětku

Astana - Rychlobruslařka Martina Sáblíková se ve světovém poháru dočkala prvního vítězství v sezoně. V Astaně vyhrála závod na 5 000 metrů o tři desetiny sekundy před Němkou Claudií Pechsteinovou a dostala se do čela pohárového pořadí na dlouhých tratích.

Martina Sáblíková
zdroj: ISIFA

"Jsem ráda, že vedu. Je to hodně důležité, ale na druhou stranu je to jen o 40 bodů a svěťák je v polovině. Čekají nás ještě další tři závody," řekla dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru.

Sáblíková, která v předchozích závodech v Heerenveenu i v ruské Kolomně dojela na tříkilometrové trati druhá, vede SP o 40 bodů před Němkou Stephanií Beckertovou. S tou v Kazachstánu nastoupila v poslední rozjížďce a v závěru už bylo jasné, že česká reprezentantka bude ve vzájemném souboji rychlejší, o prvenství ale musela až do posledních metrů opět na dálku bojovat s Pechsteinovou.

Za vítězkou předchozího závodu v Kolomně měla Sáblíková ještě při nájezdu do závěrečného kola půlsekundový odstup, poslední čtyřstovku ale dvojnásobná olympijská vítězka zajela o osm desetin rychleji. Beckertovou porazila téměř o dvě sekundy, před dosavadní vedoucí ženu vytrvaleckého pořadí SP se ještě na třetí místo prosadila Ruska Olga Grafová. Tu Sáblíková předčila o 63 setin.

"Samozřejmě že jsem spokojená. Asi nejvíce v sezoně. Na druhou stranu ale ani trojka minulý týden v Kolomně nebyla špatná. Byla jsem jen kousek od zlata," uvedla pětadvacetiletá Sáblíková, která ve druhém závodě seriálu prohrála s Pechsteinovou jen o 0,15 sekundy. "Dnes to ale bylo hodně těžké," přiznala.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka v Astaně absolvovala první "ostrou" pětku v sezoně, v tom ale podle ní problém nebyl. "Dvanáct kol jezdím běžně i v tréninku. Dnes byl ale led úplně jiný. Nedalo se jezdit kolo za 31 (sekund), ale za 33. Byl hodně těžký. K tomu ten časový posun...," dodala Sáblíková.

Pětadvacetiletá Sáblíková na pětikilometrové trati od roku 2007 kraluje, vyhrála všechny velké závody a na dlouhých tratích je šestinásobnou vítězkou celého seriálu SP. Dnes si připsala 27. pohárový triumf, čtyřicetiletá Pechsteinová se v SP posté prosadila na stupně vítězů.

Světový pohár v rychlobruslení v Astaně:

Muži: 1 500 m: 1. Davis (USA) 1:46,01, 2. Bökko (Nor.) 1:46,34, 3. Brodka (Pol.) 1:46,42, divize B: 20. Sáblík (ČR) 1:53,67.
Průběžné pořadí SP (po 3 z 6 závodů): 1. Bökko 210, 2. Vriend (Niz.) 181, 3. Brodka 160.

Ženy: 5 000 m: 1. Sáblíková (ČR) 7:00,75, 2. Pechsteinová (Něm.) 7:01,05, 3. Grafová (Rus.) 7:01,38.
Průběžné pořadí SP (po 3 z 6 závodů): 1. Sáblíková 260, 2. Beckertová (Něm.) 220, 3. Pechsteinová 201.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články