Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sáblíková: Po patnáctistovce jsem chtěla odstoupit

Heerenveen (Nizozemsko) – S vypětím všech sil a s velkými bolestmi dokončovala česká rychlobruslařka Martina Sáblíková ME ve víceboji. Trojnásobná vítězka, která po sedmi letech na tomto podniku nezískala žádný z cenných kovů a která se po celou dobu potýkala se silnými bolestmi zad, však byla se svým výkonem spokojena, i když chtěla v jeden moment ze závodu odstoupit. Nyní se tak chce co nejdřív dát do pořádku, aby byla připravena na mistrovství světa.

Martina Sáblíková na ME v Heerenveenu
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

"Já jsem do toho dala všechno. Snažila jsem se, takže já si nemám co vyčítat," řekla krátce po skončení dvoudenních závodů. "Po patnáctistovce jsem říkala trenérovi, že nechci jet pětku, že chci odstoupit," nastínila složité rozhodování kvůli bolavým zádům.

"Po chvilce, když jsem se šla trochu projít, tak jsme se nakonec rozhodli, že nastoupím, ale opravdu jsem tam už nechtěla," přiznala čtyřnásobná šampionka, která po dojezdu do cíle pětikilometrové trati stejně jako v sobotu po 3 000 metrech dlouho ležela na ochranné bariéře vedle kluziště.

Trenér Petr Novák její stav konzultoval s lékaři a své svěřenkyni řekl, ať se sama rozhodne, jestli jet, nebo ne. Sáblíková se nakonec obrátila o radu i na bratra Milana, který rovněž patří do rychlobruslařské reprezentace, ale v Nizozemsku nestartoval.

"Musím se taky přiznat, že jsem volala svému bratrovi a ptala jsem se ho, jestli mám nastoupit, že mě to fakt bolí. A on mi řekl: Hele, jestli můžeš, tak jeď," poznamenala Sáblíková, která následně v Heerenveenu jasně ovládla závěrečnou pětikilometrovou trať.

To, že boj o vytouženou medaili bude hodně těžký, dobře věděla. Domácí Diane Valkenburgovou by musela na pětikilometrové trati porazit bezmála o deset sekund, nakonec jí k bronzu chyběla zhruba jedna vteřina a tři desetiny.

"Tak ten odstup byl opravdu hodně velký, což jsme všichni věděli a nikdo nevěděl, jak těch 12 a půl kola zajedu s těmi zády. Já jsem si netroufala říct, že bych opravdu mohla bojovat o tu medaili. Nakonec to o vteřinu nedopadlo, ale jak říkám, já jsem strašně spokojená," zdůraznila.

Teď každopádně Sáblíkovou čeká odpočinek a hlavně péče lékařů a dalších expertů. "Fyzioterapeuti teď se mnou asi budou mít trochu práci," podotkla s úsměvem. Chce se dát do pořádku, aby se mohla pokusit o medailový reparát na vícebojařském mistrovství světa v Hamaru.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v rychlobruslení ve víceboji 2013 Nizozemsko

"Je to za měsíc. Samozřejmě se budu snažit, ale je jasné, že ty, co startovaly tady, budou stejně silné. A uvidíme, kdo přijede z Ameriky a z Asie, nebude to vůbec jednoduché," dodala Sáblíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články