Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sáblíková: Pětka mě bolela méně než trojka

Kolomna (Rusko) - Dva triumfy v rozmezí čtyřiadvaceti hodin si na mistrovství světa připsala Martina Sáblíková. Královna dlouhých tratí v Kolomně potvrdila, že aktuální sezona patří mezi nejlepší v její kariéře, a ovládla závody na 3000 i 5000 metrů. Delší trať pro ni přitom prý byla méně náročná.

Petr Novák a Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

"Byl to úplně jiný závod než ve čtvrtek. Jelo se mi mnohem lépe technicky, možná to bylo i proto, že dnes bylo v hale chladněji. Pětka bolela méně než trojka," uvedla Sáblíková. Trenér Petr Novák nicméně po trojce řekl, že jeho svěřenkyně absolvovala závod se strženými hranami na levé brusli, což její čas poznamenalo.

S náročným programem, kdy se obě dlouhé tratě jely po sobě, si nakonec poradila dobře. "Na pokoj jsem se dostala hodinu před půlnocí, masáž přišla na řadu až o půlnoci a v půl třetí jsem si musela vzít prášek na spaní, který pak účinkoval ještě dopoledne... Ale odpoledne jsem měla čas si odpočinout, do haly jsem jela už v dobré pohodě," popsala.

Je nám líto, video expirovalo.
Martina Sáblíková slaví 15. triumf na mistrovství světa

Na pětce se představila až v závěrečné rozjížďce. Bezprostředně před ní navíc zajela výborný čas 6:54,96 Nizozemka Carien Kleibeukerová, která měla v sezoně lepší maximum než Sáblíková. "Ten její čas mě samozřejmě vylekal, jenže Petr (Novák) mi připomněl, že můj zdejší rekord dráhy by na zlato stačil, a tak jsem se uklidnila," přiznala Sáblíková.

Osmadvacetiletá česká reprezentantka držela se sedmatřicetiletou Nizozemkou od začátku krok, pět kol před koncem, na metě 3000 metrů, se dostala virtuálně do čela a postupně náskok začala zvyšovat. Nakonec zvítězila časem 6:51,09. "Když mi Petr hlásil, že mám náskok 2,5 vteřiny, tak jsem tušila, že to dopadne dobře. Cítila jsem se pořád velmi dobře a nakonec i výsledný čas je výborný," řekla Sáblíková.

Sport
zdroj: ČT4

Podobně dlouho kraluje i nejdelší ženské trati na vrcholných akcích. Od roku 2007 získala dvě zlaté medaile na olympiádě a osm na mistrovství světa. "Mám to v hlavě a jsem moc šťastná, že se mi stále daří ve špičce udržet. Když jdu na stupně vítězů, pokaždé to beru jako obrovskou čest," podotkla Sáblíková.

V neděli bude mít šanci dostat se do čela statistiky, neboť by měla startovat v závodě na 1500 metrů. Rodačka z Nového Města na Moravě sice nebude hlavní favoritkou, ale na konci ledna dokázala ve Stavangeru poprvé v kariéře na patnáctistovce triumfovat v závodě Světového poháru. "Uvidíme, jak to bude dál vypadat. Teď se těším na sobotní (týmový) závod s holkama. Jsem ráda, že jim mohu vrátit podporu. Pak uvidím, na co zbudou v neděli síly," dodala Sáblíková.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články