Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sáblíková: Nervozitou nemohla spát, tak dostala panáka

Vancouver/Praha – Pocity nervozity a euforie se v krátkém sledu vystřídaly u rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové, která deklasovala na olympijských hrách ve Vancouveru konkurenci v závodě na 3000 metrů. Ziskem zlata zkompletovala svou sbírku nejcennějších kovů ze všech velkých rychlobruslařských podniků. Na svůj životní úspěch a poslední medaili, která jí ve sbírce chyběla, ale musela dlouhé minuty čekat. "Bylo to horší než před závodem," říká. Den předtím dokonce nemohla usnout. Trenér Petr Novák jí proto 'naordinoval' panáka. Další informace nabízí internetový speciál na adrese zoh.cz.

Sáblíková měla před poslední šestistovkou k dobru již 6,40 vteřin, jak ale sama říká, svému odstupu moc pozornosti nevěnovala. "Až ke konci jsem koukala na časy. Nesledovala jsem, jak jsem jezdila kola, ale spíš jak na tabuli skáče plus nebo minus," vysvětluje zlatá Martina.

Důležitá je i role trenéra, který ukazuje a pokřikuje, jak na tom jeho svěřenec je. Zajímavostí je, že kouč Sáblíkové Petr Novák na rozdíl od všech ostatních nepoužívá tabule. "Je zastáncem toho, že když ukáže čas, jak někdo 'skape' o půl vteřiny na kole, závodníka to spíš srazí dolů, než pozvedne," popisuje Sáblíková s tím, že Novák raději křičí, jestli jede dobře či špatně. "Slyším ho pokaždé, protože projíždím těsně kolem něj. Navíc se na něj soustředím, publikum je spíš v povzdálí," dodává.

Sáblíková byla před svým životním závodem hodně nervózní. "Přišlo to na mě dřív, než jsem čekala, už dva dny před závodem," tvrdí olympijská vítězka s tím, že z pátku na sobotu ani nespala. "Nechtěla jsem podávat rozhovory a dělala jsem, že neexistuju, protože jsem nevěděla, co jim mám říct. Mistrovství světa je fajn, obrovská soutěž, ale tohle bylo něco úplně jiného," dodává.

Den před závodem pak šla na radu svého trenéra Petra Nováka spát hodně brzo. A taky zvolila jednu netradiční metodu. "Petr řekl: 'Hele, dám ti tady panáka a budeš spát hned,'" popisuje Sáblíková. "Jenže jsem úplně zoufalá přišla s tím, že nemůžu spát. Tak jsem dostala druhého, to už jsem se trochu motala," tvrdí rodačka z Nového Města na Moravě a dodává, že když neusnula ani o půlnoci, dostala prášek na spaní. "Ráno mě ale nemohli vzbudit," říká s úsměvem.

Nebezpečí, že by si teď Sáblíková musela dávat panáka před každým závodem, však podle ní nehrozí. "Tohle se mi nestalo poprvé a myslím, že ani naposled. Když mi bylo šestnáct, dostala jsem na světovém šampionátu v Koreji panáka v půl druhé v noci," vzpomíná Sáblíková a přidává i drobnou lapálii k dobru. "Tam to bylo horší v tom, že pokoje byly na kartu a on (Petr Novák) se na mě nemohl doťukat. Už myslel, že zaspím závod, ale naštěstí mě potom probudil včas," popisuje.

Triumf Martiny Sáblíkové může výrazně pomoci i jejímu dlouhodobému cíli, kterým je výstavba rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku na Kolínsku. Starosta obce Jiří Otta řekl, že je již domluvený s investory projektu, kteří by měli vystoupit z anonymity během jara. "Je mi upřímně jedno, kdo to postaví, ale hlavně aby ta hala stála nejen pro mě, ale i pro ty, co přijdou trénovat," přeje si Sáblíková. "Byla bych strašně ráda, abych nebyla sama, ale bylo nás víc. Abychom se začali rovnat státům, jako je třeba Holandsko, a vytvářeli jim tu pravou konkurenci," dodala na závěr.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články