Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sáblíková na 5000 metrů nemá konkurenci, suverénně obhájila zlato

Soči - Martina Sáblíková potvrdila, že na 5000 metrů nemá na světě konkurenci. Na mistrovství světa v Soči získala dvojnásobná olympijská vítězka jubilejní desátou zlatou medaili ze světových šampionátů, když zvítězila suverénně o více než osm vteřin před druhou Ireen Wüstovou.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Mikhail Metzel

Pětadvacetiletá Sáblíková opanovala na nejdelší trati všechny vrcholné závody od roku 2007, kdy pětku vyhrála na MS v Salt Lake City. Dnes v Soči neměla konkurenci a druhou Wüstovou porazila o 8,65 sekundy, když se jako jediná dostala pod hranici sedmi minut. Hned od startu nenechala nikoho na pochybách, že porazí i nejúspěšnější ženu šampionátu Wüstovou, která startovala o dvě rozjížďky před ní.

V Soči se dnes dařilo i Karolíně Erbanové, která obsadila páté místo na 1000 metrů a připsala si nejlepší výsledek mezi dospělými na vrcholné akci. Zlatou medaili vybojovala domácí Ruska Olga Fatkulinová. "Musím říct, že jsem spokojená, že jsem zakončila sezonu takhle, než výsledkem jako v Erfurtu nebo Heerenveenu (dvakrát osmé místo). Je ale pravda, že jsem si říkala, že kdyby se zadařilo, mohlo to klidně na medaili být. Na sprintu se to strašně střídá. Fatkulinovou jsem několikrát porazila, ona tady vyhrála," řekla česká reprezentantka.

Dvacetiletá Erbanová obsadila v této sezoně na kilometru třetí místo v celkovém hodnocení světového poháru, a tak v Soči byla jednou z medailových kandidátek. Startovala v předposlední rozjížďce společně s vítězkou SP Heather Richardsonovou z USA, kterou ve finiši těsně předstihla, a v průběžném pořadí v tu chvíli byla třetí.

"Já už jsem myslela, že ji nepředjedu. Pak jsem se tam nějak vmáčkla... Jsem ráda, je to zase o místo lepší. V pátek šestá, dneska pátá, zítra by mohlo být čtvrté místo. Je škoda, že se nejede v pondělí," pousmála se Erbanová, kterou v neděli čekají závody na nejkratší trati 500 metrů.

Po Erbanové a Richardsonové se na start postavily další Američanka Brittany Boweová a Christine Nesbittová z Kanady a obě českou reprezentantku předstihly. Boweová byla nakonec třetí, Nesbittová čtvrtá. Prvenství zůstalo Fatkulinové, která porazila Wüstovou o 0,27 sekundy. Erbanová časem 1:16,09 zaostala za ruskou vítězkou o 65 setin, od bronzu ji dělilo 22 setin.

Trenér Petr Novák přiznal, že doufal v medaili. "Protože po včerejšku jsem věděl, že pojede dneska dobře. Ale ostatní holky taky jely dobře. Skoro si říkám, že to páté místo je lepší než to čtvrté, to by nás asi mrzelo víc," řekl Novák.

Potěšilo ho, že Erbanová zvládla patnáctistovku i kilometr. "Kdyby zajela špatně, říkala by mi: 'Vidíš, včera jsem neměla jet tu patnáctistovku.' Když jsem kdysi řekl, že bude na olympiádě bojovat o medaile, tak byla naštvaná a říkala: 'Neříkej mi to, to nemůžeš vědět.' Dneska už sama ví, že o to může bojovat," dodal.

V závodě mužů na 10 000 metrů utrpěl nečekanou porážku Nizozemec Sven Kramer. Osmnáctinásobný šampion prohrál o 2,02 sekundy s krajanem Jorritem Bergsmou a vůbec poprvé na MS od debutu v roce 2007 neproměnil start na dlouhých tratích ve vítězství. Na třetím místě završil absolutní triumf Nizozemců obhájce prvenství Bob de Jong.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Soči:

Muži:
10.000 m: 1. Bergsma 12:57,69, 2. Kramer 12:59,71, 3. De Jong (všichni Niz.) 13:00,26.

Ženy:
1000 m: 1. Fatkulinová (Rus.) 1:15,44, 2. Wüstová (Niz.) 1:15,71, 3. Boweová (USA) 1:15,87, ...5. Erbanová (ČR) 1:16,09.
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:54,31, 2. Wüstová 7:02,96, 3. Pechsteinová (Něm.) 7:04,07.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články