Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sáblíková má 11. titul na dlouhých tratích, Erbanová byla třetí v Berlíně

Berlín - Martina Sáblíková vyhrála pojedenácté v kariéře Světový pohár na dlouhých tratích. Triumf v seriálu si zajistila druhým místem v závodě na 3000 metrů v Berlíně. Karolína Erbanová se pak potřetí probojovala na stupně vítězů. Po dvou druhých místech v závodech na 500 metrů skončila třetí na kilometrové trati.

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Patrick Post

Sáblíková měla před pátým závodem v sezoně náskok 165 bodů před Jurakovovou, který v Berlíně dokázala ještě navýšit. V březnovém finále poháru v norském Stavangeru ji tak již nemůže nikdo předstihnout, přestože vítězka na severu Evropy získá 150 bodů, což je o 50 více než v jiných závodech.

"Jsem hrozně ráda, že se mi podařilo vyhrát již dneska, i když mě čeká ještě jeden pohár. Pro mě je ale teď důležité mistrovství světa na jednotlivých tratích v Koreji a mistrovství světa (ve víceboji, poznámka autora) v Hamaru. Na to se teď budu připravovat," řekla Sáblíková Radiožurnálu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková nadále dominuje dlouhým tratím, získala 11. titul

Světovému poháru kraluje nepřetržitě od sezony 2006/07. "Je to jedenáctá sezona, kdy jsem na stupních vítězů, a myslím si, že hodně lidí by takovou kariéru chtělo prožít. Já jsem ráda, že se mi to podařilo," uvedla Sáblíková, která se osamostatnila v čele historických tabulek před Gundou Niemannovou-Stirnemannovou z Německa.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka zajela na ledovém oválu v německé metropoli čas 4:02,38 a s Wüstovou prohrála o 61 setin sekundy. Na dlouhých tratích tak poprvé v této sezoně SP nezvítězila.

S dosaženým časem byla spokojená. "Ze začátku se mi sice nepodařilo rozjet kola pod jednatřicet, což jela Ireen, ale pak jsem jela vyrovnaně. O šest desetin to nedopadlo, ale s celkovým projevem jízdy jsem spokojená," dodala Sáblíková.

Karolína Erbanová
zdroj: AP autor: Michael Sohn

Čtyřiadvacetiletá Erbanová potvrdila, že před blížícím se mistrovstvím světa na jednotlivých tratích v korejském Kangnungu má slibnou formu. "Zajela jsem si nejlepší čas sezony, to se určitě počítá. A spokojená jsem i s třetím místem, i když mě trochu mrzí posledních 200 metrů. To je ale trochu moje slabina, i když se postupem času naštěstí zmenšuje," prohlásila Erbanová.

Členka nizozemského týmu AfterPay, která úvodní dva závody SP vynechala, se v disciplíně posunula již na sedmé místo průběžného pořadí. Zároveň se bez problémů kvalifikovala na mistrovství světa ve sprintu, které se uskuteční na konci února v Calgary. 

"Mám za sebou čtyři stabilní závody, což se mi v posledních měsících nedařilo. Zajela jsem dobře, pak to trochu spadlo, takže jsem ráda, že jsem schopna podat každý den slušný výkon. Od toho se mohu odpíchnout dále," zakončila.

V divizi B na trati 3000 metrů se představily Nikola Zdráhalová a Eliška Dřímalová. Úspěšnější byla Zdráhalová, která skončila jedenáctá a získala čtyři body do SP. Po 16. hodině se v elitní skupině v Berlíně představí Martina Sáblíková, která usiluje o jedenáctý triumf v seriálu v řadě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články