Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sáblíková: Jsem ráda, že problémy přišly už teď

Praha - Hodně specifickou sezonu má za sebou rychlobruslařka Martina Sáblíková. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru dokázala již posedmé za sebou triumfovat ve světovém poháru a minulý týden potvrdila na mistrovství světa svou dominanci na pětikilometrové trati. Tuto sezonu přitom musela několik měsíců bojovat s nepříjemnými zdravotními problémy - od konce loňského roku ji totiž trápila bolavá záda a nemohla ideálně trénovat. Nyní však začíná svou pozornost obracet již k příštím olympijským hrám.

"Když sportovec nebojuje jen se soupeřkami, ale i zdravotními problémy, je to něco jiného. Bylo to o zkušenostech, ale i tak jsem ráda, že to přišlo. Můžu se z toho ponaučit pro další sezony," řekla Sáblíková na dnešní tiskové konferenci v Praze. Momentálně je její stav už výrazně lepší. "Zlepšuje se to rapidně. Teď jedeme na dva týdny do lázní a doufám, že se z toho dostanu tak, aby to vůbec nebolelo," přála si.

Pětadvacetiletá rodačka z Nového Města na Moravě kvůli zdravotním problémům vynechala některé závody SP, nestartovala ani na vícebojařském mistrovství světa, předčasně ukončit sezonu ale nechtěla.

Martina Sáblíková:

"Že bych to vzdala, mě ani nenapadlo. Možná jsem trochu blázen. Říkám si, že to musí přejít, když mě něco bolí. Teď jsem si ale vyzkoušela, že to tak úplně není."

Trenér Petr Novák nepočítá s tím, že by se příprava i přes nedávné problémy oproti minulým letům měnila. "Taky proč? Přinesla nám úspěchy a byl bych blázen, kdybych to teď dělal. Někteří lidi na diskusích už sedm let píší, že to přeženeme a Martinu zničím. Když ale nebudeme trénovat na hraně, nebudeme mít mistryni světa. Být nejlepší na světě vyžaduje maximum všeho plus připravenou hlavu," podotkl Novák.

Podobné problémy se zády má navíc podle něj 40 procent všech rychlobruslařů. "Jen to tají, což my neděláme," řekl. Samotná Sáblíková své problémy za vinu Novákovi rozhodně nedává.

Martina Sáblíková:

"Už když mi bylo osmnáct, tak jsem věděla, že to přijde, a teď to přišlo. Je pravda, že mě to trochu rozhodilo. Musím dát pozor. Jak tělo stárne, tak je to náročnější. Za tohle ale Petr opravdu nemohl. Byla to moje hlava a to, že si v tréninku přidávám."

Sáblíkové skončila sezona v sobotu, už ale myslí na další. "My jsme se na novou sezonu vlastně začali připravovat ještě dříve, než jsme skončili minulou. Základem je dát se zdravotně do pořádku, abychom nejeli na půl plynu jako teď polovinu sezony," podotkl Novák.

I proto další aktivity začne plánovat až bude Sáblíková, ale i její týmová kolegyně Karolína Erbanová stoprocentně fit. "Pokud bude vše tak, jak má, tak začneme přípravu na sezonu za tři týdny," dodal Novák. Tradičně plánuje připravovat se v italském Collalbu; celý tým ale bude využívat i podmínky v resortu ministerstva vnitra, jehož jsou součástí, v Kašperských horách.

Je nám líto, video expirovalo.
Martině Sáblíkové skončila sezona

Sáblíková také obrací svou pozornost k olympijským hrám, do kterých zbývá přesně 316 dnů. V dějišti vrcholné akce příští sezony absolvovala v minulém týdnu mistrovství světa na jednotlivých tratích a hned si vzpomněla, jaké to bylo rok před olympiádou ve Vancouveru.

"Hodně se mi to dostalo do hlavy," přiznala Sáblíková. "Hned se mi vybavil Vancouver rok před olympiádou, když jsem tam byla, a vsugerovala jsem si, že tam za rok budou ty symboly. Bylo to hodně náročné," uvedla pětadvacetiletá rychlobruslařka, která bude v Soči obhajovat dvě zlaté a bronzovou medaili z Vancouveru.

Martina Sáblíková:

"Bylo to hrozně emotivní. Říkala jsem si, že za nějakých 320 dnů tam budeš a bude to úplně něco jiného. Budeš stát na startu a bude to daleko těžší. Nevím, jestli se těším. Spíše se trošku bojím, protože ta nervozita a všechno ostatní bude více vyhrocené. Ale jo, těším se na to, i když to bude hodně těžké."

Díky startům v Turíně a Vancouveru i faktu, že od roku 2007 patří do světové špičky, si dovede představit i tlak, pod kterým bude příští rok v Soči závodit. "Je to sport a stát se může všechno. Doufám, že tam pojedu tak připravená, abych si mohla říct, že jsem udělala všechno. Nervozita tam byla už teď při mistrovství světa a bude i po celou dobu, než skončí olympiáda," uvedla Sáblíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články