Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sáblíková je blízko triumfu ve SP. V Hamaru vyhrála závod na 3000m

Hamar (Norsko) – Světový pohár na dlouhých tratích od roku 2007 nezná jinou vítězku než Martinu Sáblíkovou a i letos má česká rychlobruslařka našlápnuto k tomu, aby svou sérii natáhla o další celkový triumf. Trojnásobná olympijská vítězka totiž v předposledním závodě sezony v Hamaru ovládla závod na 3 000 metrů a upevnila si celkové vedení.

Sáblíková zvítězila před Nizozemkami Carlijn Achtereekteovou a Ireen Wüstovou, kterou v přímém souboji v závěrečné rozjížďce porazila o sekundu a půl.

"Před startem bylo mé jediné přání dojet. Mám něco na průduškách, hlas mám jako mutant," svěřila se Sáblíková. "Zkoušela jsem se hlavně držet Ireen a nakonec jsem měla překvapivě dostatek sil. Nohy nebolely, všechno bylo v pohodě," uvedla po 34. vítězství v SP v kariéře, kterým se vyrovnala někdejší kanadské hvězdě Catrioně LeMayové-Doanové na šestém místě historických tabulek.

Na trojce stejně jako při předchozí zastávce Světového poháru v nizozemském Heerenveenu, kde vyhrála rovněž před svou velkou rivalkou Wüstovou. Po úspěchu v Norsku před ní má náskok 80 bodů, přičemž v programu SP zbývá už jen březnový závěrečný závod v Erfurtu. V něm stačí Sáblíkové skončit do pátého místa, aby podeváté za sebou ovládla Světový pohár. Třetí je už s odstupem 160 bodů německá veteránka Claudia Pechsteinová, která skončila až osmá.

Sedmadvacetiletá česká reprezentantka si připsala třetí pohárové vítězství v sezoně. V listopadu vyhrála v Soulu závod s hromadným startem, který měla jet i v Hamaru, ale kvůli nachlazení start zrušila. Místo Sáblíkové v něm o sobě dala vědět juniorka Nikola Zdráhalová, které se povedlo zabodovat v jednom ze spurtů a vybojovala devátou příčku.

Hlavní cílem Sáblíkové nyní je se uzdravit před nadcházejícím mistrovstvím světa na jednotlivých tratích v Heerenveenu, které začne 12. února. "Není to moc dobrý, mám na to deset dnů. Snažila jsem se ostatním i vyhýbat, nechtěla jsem nikoho nakazit," řekla česká závodnice, která před startem v Hamaru absolvovala soustředění v Itálii a pochvalovala si ho. "Cítím, že tam forma je. Teď se jen dostat z toho nachlazení, abych formu udržela na šampionát," konstatovala.

Závody SP v rychlobruslení v Hamaru (Norsko):

Ženy:

3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:03,68, 2. Achtereekteová 4:05,13, 3. Wüstová (obě Niz.) 4:05,20, ...divize B: 21. Zdráhalová 4:20,04, 28. Kerschbaummayrová (obě ČR) 4:22,88.

Průběžné pořadí SP (po 5 z 6 závodů): 1. Sáblíková 430 b., 2. Wüstová 350, 3. Pechsteinová (Něm.) 270.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články