Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sáblíková byla na SP v Berlíně druhá v závodu na 3000 m

Berlín - Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková obsadila v závodu Světového poháru v rychlobruslení v Berlíně druhé místo na tříkilometrové trati a poprvé v sezoně se postavila na stupně vítězů. Česká reprezentantka nestačila pouze na Američanku Jilleanne Rookardovou, na kterou ztratila téměř vteřinu a půl. Sáblíková stejně jako v pátek na patnáctistovce nastoupila kvůli neúčasti v úvodním podniku Světového poháru hned v první rozjížďce a trať zvládla v čase 4:05,83. Své soupeřce Natalii Czerwonkové z Polska ujela o více než třináct sekund a pak dlouho čekala, jak si povedou její hlavní rivalky.

V sedmé rozjížďce ji sesadila z čela Rookardová, za kterou Sáblíková skončila v pátek sedmá na 1500 metrů ve shodném čase. Se svým výkonem byla Sáblíková spokojená, na trati se cítila lépe než při pátečním závodu. Před startem byla ale prý hodně nervózní. "Na dnešek jsem spala jen tři hodiny," přiznala po závodě. Ráno kvůli tomu měla i malou "výměnu názorů" s trenérem Petrem Novákem, který jí pohrozil, že ji ze závodu odhlásí.

"Ona už dva dny přemýšlela o tom, že jestli nebude do šestého místa, že nebude startovat na pět kilometrů v Hamaru, protože bude mít málo bodů. Tak už mi dneska nezbylo, než jí vymazat, restartovat mozek. Řekl jsem jí: 'Martino, já tě jdu odhlásit a nestartuješ'," líčil Novák novinářům, jak motivoval svou svěřenkyni. "Já jsem byla tak naštvaná, že jsem mu třískla dveřma," přidala svou reakci Sáblíková.

Sedmadvacetiletá Rookardová, která na olympiádě ve Vancouveru obsadila na tříkilometrové trati 12. místo, si připsala první vítězství ve Světovém poháru. Třetí skončila Stephanie Beckertová z Německa, která v poslední rozjížďce jasně zdolala Kanaďanku Cindy Klassenovou a souboj na dálku se Sáblíkovou prohrála jen o 29 setin.

Martina Sáblíková:

"Na první místo ve Světovém poháru si zatím netroufám myslet, protože je to hodně daleko. Zatím si říkám, že kdyby to šlo dál dobře, že bych mohla myslet na třetí nebo druhé umístění."

Beckertová vede průběžné pořadí SP na dlouhých tratích se ziskem 170 bodů před Rookardovou (140). Obhájkyně celkového prvenství Sáblíková, jež chyběla před týdnem v Heeerenveenu kvůli střevním potížím, je osmá s 80 body. Díky tomu, že skončila před Beckertovou, může Sáblíková stále pomýšlet na obhajobu vítězství v SP.

Další česká reprezentantka Karolína Erbanová v závodě na 500 m upadla a s časem přes dvě minuty obsadila poslední 21. místo. "Mrzí mě to, protože ten čas byl dobrý. Asi lepší než včera," řekla Erbanová. V pátek na stejné trati skončila na 14. místě. Znovu vyhrála německá suverénka Jenny Wolfová, která nenašla přemožitelku ani ve čtvrtém závodu sezony.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články