Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sáblíková bude hlavní českou hvězdou na zimní univerziádě

Praha – Několik budoucích účastníků olympijských her v Soči včetně rychlobruslařky Martiny Sáblíkové se dostalo do nominace na zimní univerziádu. Česká výprava si v italském Tridentu, jehož okolí od 11. do 21. prosince tuto akci hostí, věří na několik cenných kovů. V týmu je 73 sportovců, 55 mužů a 18 žen, mezi nimi další adeptka na vítězství snowboardcrossařka Eva Samková, krasobruslař Tomáš Verner a nejlepší Čech na předchozí univerziádě sjezdař Adam Zika. 

"Máme vysoké ambice," netají se předseda České asociace univerzitního sportu František Dvořák. Na letní univerziádě v Kazani se českému týmu dařilo, vybojoval historických 16 medailí. "Takové číslo asi nepadne, ale chceme na to navázat," věří Dvořák. Na minulé zimní univerziádě v tureckém Ezrumu měli Češi osm medailí.

Zlatá medaile z univerziády je jediná, kterou Sáblíková ještě nemá. I proto její kouč Petr Novák vyslovil přání, aby tam startovala. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru se však v posledních týdnech trápí s bolavým tříslem a její start na univerziádě bude záviset na jejím zdravotním stavu po blížícím se světovém poháru v Berlíně. Český tým neobsazuje pouze soutěže v rychlobruslení na krátké dráze.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na zimní univerziádu jsou Sáblíková i Verner

Na přední pozice budou útočit vedle Ziky i další sjezdaři Kryštof Krýzl a Martina Dubovská. Mezi opory patří také běžec na lyžích Jiří Horčička, skokan na lyžích Čestmír Kožíšek či někdejší mistr Evropy Verner. "Doufáme, že to pro něj bude dobré i směrem k dalším závodům a zejména k Soči," říká Dvořák. Do Itálie jede také hokejový tým, který je složený převážně z extraligových juniorů. Ve skupině narazí na Slovensko, Rusko a Velkou Británii, postup do další fáze mu zajistí dvě výhry.

Univerziáda se původně měla konat v Mariboru, Slovinci ale nesehnali dostatek financí. Italové pořadatelství převzali, ale soutěže se budou konat na sportovištích, které jsou od sebe vzdálené až více než 100 kilometrů. "Bude to logisticky hodné náročné. Všichni se potkáme v podstatě jen na slavnostním zahájení v Tridentu," upozornil Dvořák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články