Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S Čechem v dorostu bojoval o místo. Ticháček nyní v Plzni cepuje brankáře

Praha – Ještě v žácích a dorostu Plzně s Petrem Čechem bojoval o pozici mezi třemi tyčemi. Zatímco z jeho týmového kolegy se poté stala světová hvězda, která září v londýnském Arsenalu, Martin Ticháček už rukavice pověsil na hřebík a vrhl se na trenérské řemeslo. V čtyřiatřiceti letech je ve Viktorii hlavním koučem brankářů a Matúš Kozáčik pod jeho vedením podává výborné výkony.

Brankářské duo Čech - Ticháček se na západě Čech objevilo před více než patnácti lety. Současný trenér brankářů Plzně přišel do týmu, když mu bylo třináct a zatímco mezi gólmany často bývají spory, s Čechem si výborně sedli. Dokonce jsou stále přáteli, kteří si pravidelně volají a píší.

"Měl jsem štěstí, že jsem se s Petrem potkal ve stejném ročníku. Hráli jsme spolu čtyři roky. Sedli jsme si lidsky, což bylo hodně pozitivní. Měli jsme mezi sebou silný kontakt a působili jsme i ve stejné věkové reprezentaci. Pořád si voláme, píšeme. Chodili jsme hrát i tenis, ale jak toho má Petr hodně, na to už není tolik času," prozradil Ticháček, jenž ještě v minulé sezoně působil v Domažlicích, kam odešel na závěr kariéry. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ticháček bojoval v dorostu o post s Čechem. Teď i díky němu Kozáčik září

Svůj celý fotbalový život až na dvě hostování v Karlových Varech a na Žižkově spojil s Plzní, kde působil od roku 1994 do roku 2013. V nejvyšší soutěži dohromady odehrál 51 zápasů, ale další i přes na brankáře mladý věk už nepřidá, jelikož se plně věnuje trénování.

"Ve třiceti jsem dělal v Plzni trojku pod trenérem Pavlem Vrbou. Bylo mi nabídnuto, že bych mohl do budoucna v klubu trénovat mládež. Měl jsem předtím nějaké vážné zranění, takže jsem byl za to rád a vydal jsem se touto cestou," řekl Ticháček, který od letoška působí jako trenér brankářů u A-týmu.

Na starost tak má trio Matúš Kozáčik, Petr Bolek a Roman Pavlík. První dva jsou jen o dva, resp. tři roky mladší. Třetí je naopak o šest let starší. Ticháček si však se svými svěřenci rozumí a podobné stáří dle něj má výhody.

"Jsme stejně staří, všichni máme rodiny, takže vidím i do jejich soukromí. To je důležité, jelikož vím, co se jim děje v životě," uznal.

Z trénování nedělám vědu

Že jejich spolupráce funguje, je vidět i na statistikách. Jednička týmu Kozáčik ve dvaadvaceti zápasech udržel čisté konto hned dvanáctkrát a v současnosti si drží neprůstřelnost 573 minut. V obou tak vládne lize. Bolek nastoupil jednou a rovněž neinkasoval.

Ticháčka statistiky těší, ale nemyslí si, že by s brankáři dělal něco netradičního. "Tréninky máme založené moderně, zahrajem si nohejbal, stolní tenis nebo třeba squash. Jinak jsou typicky brankářské, s balónem a podobně. Nedělám z toho žádnou vědu," řekl s úsměvem.

Zatímco jako brankář má kariéru za sebou, v té trenérské má spoustu let na zlepšování a dle svých slov i nové profesi dává všechno. "Vidím to teď jinak. Fotbal ze hřiště i z lavičky je odlišný. Každopádně dělám vše pro to, abych si tu další fotbalovou etapu užil," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihoamerická stopa v Bohemians. Acosta a Mosquera si Prahu oblíbili
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články