Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Rychlobruslařka Novotná postoupila z kvalifikace na krátké dráze

Vancouver (Kanada) - Česká rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná postoupila na OH z kvalifikačních rozjížděk na 500 metrů mezi nejlepší šestnáctku. Úřadující evropské šampionce ve víceboji se podařilo vykročit "správnou nohou" a naděje na splnění vancouverského snu stále žije. Tím je postup do čtyřčlenného finále a v něm boj o medaili. Před čtyřmi lety v Turíně byla na svých druhých hrách na této trati šestá. Olympijské dění můžete sledovat živě na kanálech ČT4, ČT2 a zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na serveru zoh.cz.

Novotná zajela mezi šestnáctkou postupujících celkově dvanáctý čas. Do dalších bojů jí pomohl pád polské soupeřky Patrycje Maliszewské, která jela na průběžném druhém místě za suverénní Wang Meng. Čínská hvězda zlepšila olympijský rekord, přestože závěr rozjížďky zcela vypustila. Čtvrtfinále čeká Novotnou ve středu.

Novotná věří, že se jí do Vancouveru podařilo přenést formu

Přípravu v prvních dnech si pochvalovala i proto, že chodila na led společně s reprezentací Německa a mohla se zapojovat do jejich cvičení. "Svezla jsem si s nimi i štafetu," prozradila Novotná. Pak už ale musela trénovat sama. "Ale nevadí mi to, jsem na to zvyklá. Soustředím se na sebe," usmála se svěřenkyně trenéra Jindřicha Paříka, která je už tradičně jedinou českou zástupkyní v tomto rychlobruslařském odvětví.

Novotná věří, že se jí do Vancouveru podařilo přenést formu z lednového kontinentálního šampionátu v Drážďanech, kde získala evropské zlato ve víceboji. "Cítím se dobře. Na Evropě mi to jelo a myslím si, že mám formu stejnou. S Asijci a Američany jsem ale nezávodila tři měsíce," upozornila na to, že největší síla short tracku leží mimo Evropu.

Boje o medaile jsou na programu až o čtyři dny později. "Nebude to dokončené, ale pro mě by to mohla být výhoda. Ostatní tady totiž mají velké týmy, maséry, fyzioterapeuty a jsou schopni zvládnout víc závodů za sebou," řekla Novotná. Podobně "roztažený" bude i závod na 1000 metrů. Jen patnáctistovka se jede celá v jeden den.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články