Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rychlobruslař Hamelin vybojoval pro Kanadu dvě zlata během hodiny

Vancouver - Kanadští rychlobruslaři na krátké dráze vybojovali během jedné hodiny dvě zlaté olympijské medaile a posunuli pořadatelskou zemi do čela medailové bilance. Nejprve Charles Hamelin vyhrál závod na 500 metrů a vzápětí byl členem vítězné štafety. V individuálním závodě domácí hrdina ustál i tvrdý souboj v poslední zatáčce, po němž byl z druhého místa diskvalifikován Američan Ohno. Olympijské dění sledujte v přímých přenosech na ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Bližší informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Finiš půlkilometrového sprintu byl hodně divoký. Ohno se zarputile tlačil dopředu a dva jeho soupeři upadli, ale Charles Hamelin souboj ustál a i na hranici pádu dojel do cíle první. Ohnova radost ze stříbra trvala jen krátce a záhy byl diskvalifikován.

Dvojnásobný mistr světa z pětistovky Hamelin tím získal svoji vůbec první olympijskou medaili z individuálního závodu v kariéře a ve Vancouveru prolomil dosavadní nadvládu asijských soupeřů. Pro stříbro si doklouzal podél mantinelu Sun Si-pak, který upadl bez cizího zavinění, bronz bral navzdory kolizi s Ohnem Hamelinův krajan Francois-Louis Tremblay.

Ohno sice nakrátko přišel o svou osmou olympijskou medaili, ale nakonec ji vybojoval alespoň v závodě štafet, v němž byl se svým týmem třetí. Ještě více důvodů k oslavám měli domácí bruslaři, kteří i s oběma bratry Charlesem a Francoisem Hamelinovými ve druhé polovině závodu soupeřům ujeli a mohli se radovat z desáté zlaté medaile na hrách pro pořadatelskou zemi a umístění před Korejci a Američany.

Číňanka Wang Meng získala třetí zlato

Čínská rychlobruslařka Wang Meng vybojovala na olympijských hrách ve Vancouveru už třetí zlatou medaili. Po pětistovce a štafetě tentokrát triumfovala na trati 1000 metrů. Ve finále aspirovala na třetí vítězství i její krajanka Čou Jang, která ale byla diskvalifikována. Druhé místo v napínavém finiši vybojovala Američanka Katherine Reutterová. Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná skončila na kilometru po pádu už v rozjížďkách.

Wang Meng už v semifinále vylepšila časem 1:29,049 minuty světový rekord. Dvanáctinásobná mistryně světa z individuálních závodů vyhrála už na předchozích hrách v Turíně pětistovku a nyní se stala nejúspěšnější závodnicí v historii shorttracku na olympiádě. I díky ní Číňanky ve Vancouveru opanovaly všechny čtyři závody, i když jim k tomu pomohla i kontroverzní diskvalifikace vítězných Korejek po štafetovém závodě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články