Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Rychlobruslař Davis obhájil jako první olympijské zlato na 1000 m

Richmond (Kanada) - Americký rychlobruslař Shani Davis obhájil jako první v historii zlatou olympijskou medaili na trati 1000 metrů. Za pětinásobným mistrem světa a šampionem z Turína dnes skončil vítěz pondělní pětistovky Mo Te-pom z Koreje, třetí byl další Američan Chad Hedrick. Informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Sedmadvacetiletý Davis triumfoval před zraky prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Rogga i jeho předchůdce Juana Antonia Samaranche. Ke zlatu odstartoval v poslední rozjížďce a vytvořil rekord dráhy 1:08,94. Potvrdil tak roli největšího favorita, neboť ve všech závodech Světového poháru dominoval natolik, že by jeho porážka v Richmondu byla velkým překvapením.

"Když jste mistrem světa a olympijským vítězem, dostanete na záda takovou malou věc, které se říká terč," uvedl jediný muž, který vyhrál kilometr na dvou olympijských hrách. "Dostat se sem a vyhrát 1000 metrů dvakrát je prostě úžasné," dodal.

Bývalý rychlobruslař na krátké dráze zvítězil díky ideálnímu rozvržení sil. Na obou mezičasech na čas Mo Te-poma ztrácel, nicméně v cíli byl o 18 setin dříve. Vítěz z Turína na 5000 m Hedrick byl zpět o další dvě desetiny sekundy. "Posledních 200, 300 metrů bylo hodně náročných. Snažil jsem se jen udržet rychlost, protože jsem cítil, jak mě opouští. Nezáleží na tom, jak to vypadá, prostě se musíte dostat do cíle, jak nejrychleji to jde," řekl Davis.

Davis se dočkal medaile při třetím startu na oválu v Richmondu. V závodě na pět kilometrů byl dvanáctý, pětistovku po nepovedené první jízdě nedokončil. Favoritem na zisk zlata bude 191 cm vysoký Američan i na trati 1500 m.

Výsledky závodu rychlobruslařů na 1000 m
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články