Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rusové ovládli soutěž sportovních dvojic

Stockholm - Po pěti letech jsou mistry Evropy ruský veteránský pár Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov. Po krátkém programu druhá dvojice využila zaváhání krajanů Ksenie Stolbovové s Fjodorem Klimovem, partner ke konci volné jízdy upadl u mantinelu před nájezdem na trojitý salchow. Třetí skončili Jevgenia Tarasovová s Vladimirem Morozovem. Vynikající volnou jízdu, která nakonec stačila na konečné čtvrté místo, vybojoval rodák z Brna Ondřej Hotárek s italskou krasobruslařkou Valentinou Marcheiovou.

Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov
zdroj: ZUMA autor: Joel Marklund

Třiatřicetiletá Kavagutiová a o tři roky mladší Smirnov, kteří na mistrovství Evropy získali medaili naposledy v roce 2011, se po roční pauze kvůli partnerovu zranění vrátili do skvělé formy. Ve volné jízdě lehce zvládli čtverný odhozený salchow a jedinou vážnou chybu udělali při zvedačce krátce před koncem jízdy. I z této ošemetné situace vybruslili bez pádu a ze druhého místa po krátkém programu se posunuli ke zlatu.

Pomohla jim k tomu také nevídaná minela Stolbovové s Klimovem, kteří byli při absenci olympijských šampionů Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova největšími favority na titul. Partner však při nájezdu na trojitý ohozený salchow zakopl a skončil na zemi, takže z tohoto skoku nebylo nic. To znamenalo výraznou ztrátu, která je připravila o titul.

Vydařená volná jízda vynesla z pátého místa po krátkém programu na stupně vítězů Tarasovovou s Morozovem. Juniorští vicemistři světa z loňského roku přitom na velké seniorské akci debutovali. Díky vyšší obtížnosti za sebou o 7,63 bodu nechali nově složenou italskou dvojici Valentina Marcheiová, Ondřej Hotárek.

Brněnský rodák Hotárek, který před dvěma lety získal bronz se Stefaniií Bertonovou, znovu zaujal. S Marcheiovou, která byla loni na ME šestá v jednotlivkyních, za necelý rok spolupráce vytvořil sehraný pár a blýskli se mimo jiné sólovým trojitým lutzem. Volné jízdy sportovních dvojic uzavřely soutěžní program mistrovství Evropy. Dominovali na něm ruští krasobruslaři, kteří získali devět z dvanácti medailí.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Stockholmu

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Kavagutiová, Smirnov 207,67, 2. Stolbovová, Klimov 201,11, 3. Tarasovová, Morozov (všichni Rus.) 183,02, 4. Marcheiová, Hotárek (It.) 175,39, 5. Jamesová, Cipres (Fr.) 167,29, 6. Della Monicaová, Guarise (It.) 155,77.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články