Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Rusové ovládli krátký program sportovních dvojic i tanečních párů

Sheffield (Británie) - Výsledky dnešních krátkých programů sportovních dvojic a tanečních párů naznačuje vzestup ruského krasobruslení. Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov vyhráli krátký program sportovních dvojic. Na krasobruslařském šampionátu v Sheffieldu jsou průběžně na stupních vítězů i jejich krajané Věra Bazarovová s Jurijem Larionovem a Ksenia Stoblovová s Fjodorem Klimovem. Čeští reprezentanti Alexandra Herbríková a Rudy Halmaert po úvodní části soutěže uzavírají první desítku. Po krátkých tancích vedou rovněž Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov, a útočí tak na sesazení francouzských tanečníků Nathalie Pechalatové a Fabiana Bourzata z evropského trůnu. Před pátečním vyvrcholením soutěže mají však malý náskok sedmnácti setin bodu. České páry jsou ve druhé desítce.

Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov
zdroj: ČTK/AP

Volosožarová a Traňkov na mistrovství Evropy startují společně poprvé, ale jako úřadující vicemistři světa jsou při neúčasti Aljony Savchenkové s Robinem Szolkowým a Juko Kavagutiové s Alexanderem Smirnovem jednoznačnými favority na zlato. V moderním krátkém programu tuto roli potvrdili, jediného zaváhání se dopustila partnerka, když se při odhozeném flipu dotkla rukama ledu. S přispěním vysokých známek za programové komponenty získali 72,80 bodu a vytvořili si bezmála šestibodový náskok před Bazarovovu s Larionovem, kteří obhajují bronz.

V prořídlé konkurenci chtěl na medaili zaútočit i český krasobruslař v italských barvách Ondřej Hotárek, který však upadl při krokové pasáži. S partnerkou Stefanií Bertonovou tak bude ve čtvrtečních volných jízdách útočit ze čtvrté pozice, na třetí ruskou dvojici nabrali ztrátu 4,28 bodu.

Devatenáctiletá Herbríková a její francouzský partner Halmaert, kteří společně trénují teprve od října, při debutu na evropské scéně příjemně překvapili. Předvedli čistou jízdu, díky čemuž dostali za krátký program bezmála o šest bodů více než na prosincovém republikovém šampionátu. Ve volných jízdách však budou muset o udržení tohoto postavení tvrdě bojovat, protože další tři dvojice jsou za nimi seřazeny v rozmezí jednoho a půl bodu.

Soutěž tanečních párů je nesmírně vyrovnaná

Dvě povinné pasáže krátkého tance jsou v této sezoně tvořené rumbovými kroky a pro zbytek vystoupení si mohli krasobruslaři vybrat jakékoliv latinskoamerické rytmy. Po technické stránce rozhodčí ocenili nejvýše vystoupení loňských vicemistrů Evropy Bobrovové a Solovjova. Francouzští favorité za rozverné vystoupení v rytmu samby sice získali vyšší ohodnocení za programové komponenty, ale budou muset útočit ze druhé pozice.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v krasobruslení 2012 Velká Británie

Na bronzové příčce jsou zatím další Rusové Jekatěrina Razanovová a Ilja Tkačenko, ve vyrovnané soutěži je dělí jen necelé dva body od sedmých krajanů Jeleny Ilinychové a Nikity Kacalapova. 

Z českých párů se krátký tanec lépe vydařil Lucii Myslivečkové s Neilem Brownem, kteří o více než bod vylepšili svou známku z republikového šampionátu a zařadili se na průběžnou patnáctou příčku. O dvě pozice za nimi jsou čeští mistři Gabriela Kubová a Dmitrij Kiselev, kteří při debutu na velké seniorské akci o více než bod zaostali za osobním maximem.

Výsledky mistrovství Evropy v krasobruslení

Sportovní dvojice - krátký program:

1. Volosožarová, Traňkov 72,80,

2. Bazarovová, Larionov 66,89,

3. Stolbovová, Klimov (všichni Rus.) 58,66,

4. Bertonová, Hotárek (It.) 54,38,

5. Hauschová, Wende (Něm.) 54,03,

6. Popovová, Massot (Fr.) 53,91,

...10. Herbríková, Halmaert (ČR) 42,99.

Taneční páry - krátký tanec:

1. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 65,06,

2. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 64,89,

3. Rjazanovová, Tkačenko (Rus.) 61,34,

4. Coomesová, Buckland (Brit.) 59,78,

5. Tobiasová, Stagniunas (Lit.) 59,66,

6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 59,62,

...15. Myslivečková, Brown 47,47,

...17. Kubová, Kiselev (všichni ČR) 45,88.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články