Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rusky potvrdily dominanci ziskem všech medailí, Březinová patnáctá

Stockholm – Ženám na mistrovství Evropy v krasobruslení podle očekávání dominovaly Rusky. Zvítězila ta nejzkušenější z nich, osmnáctiletá Jelizaveta Tuktamyševová. Díky lepší volné jízdě za sebou o 86 setin bodu nechala šestnáctiletou vítězku krátkého programu Jelenu Radionovovou. Bronz získala rovněž šestnáctiletá Anna Pogorilá. Česká reprezentantka Eliška Březinová si vydařenou volnou jízdou polepšila o šest míst a zopakovala patnáctou příčku z loňského roku.

Eliška Březinová
zdroj: ČTK/AP autor: CLAUDIO BRESCIANI

Zatímco muži chybovali, elitní ženy stejně jako v krátkém programu předvedly naprosto precizní výkony. Tuktamyševová si ve volné jízdě se dvěma trojitými lutzy a trojitým flipem vylepšila osobní rekord na 141,38 bodu, což by ji pro srovnání v pátečních volných jízdách mužů řadilo na šestou příčku například před Michala Březinu.

Dvojnásobná juniorská mistryně světa Radionovová sice vedoucí pozici neuhájila, ale ani ona zřejmě nemohla ukázat víc. Zařadila obdobný repertoár skoků jako Tuktamyševová a jen velká matematika s přidělováním úrovní obtížnosti jednotlivým prvkům a plusových bodů za jejich předvedení ji zařadila těsně na druhé místo.

Jako jediná z Rusek drobně chybovala Pogorilá, ale její bronz nebyl v ohrožení. Zbytku Evropy, v jehož čele se k radosti fanoušků usadily domácí sestry Joshi a Viktoria Helgessonovy, odskočila o téměř 23 bodů.

Březinová sice na úvod upadla po dvojitém axelu, ale nijak ji to nepoznamenalo a zbytek programu zvládla s jistotou. Díky tomu se navzdory pádu na necelý půlbod přiblížila osobnímu rekordu a posunula se do poloviny druhé desítky. Ve volných jízdách chyběla čtvrtá žena krátkého programu Kiira Korpiová. Finská krasobruslařka dostala střevní chřipku spojenou s horečkami a místo přípravy na soutěž vyvěsila na Facebook pouze smutnou fotografii z postele.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Stockholmu:

Ženy - konečné pořadí: 1. Tuktamyševová 210,40 b., 2. Radionovová 209,54, 3. Pogorilá (všechny Rus.) 191,81, 4. J. Helgessonová 169,07, 5. V. Helgessonová (obě Švéd.) 166,39, 6. Meiteová (Fr.) 156,47, ...15. Březinová (ČR) 143,05.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články