Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruský ministr sportu se ohradil vůči podezření z dopingu

Vancouver - Ruskému ministrovi sportu Vitaliji Mutkovi se nelíbí, že Mezinárodní olympijský výbor jen pár dní před startem her ve Vancouveru zveřejnil zprávu antidopingové agentury WADA o kontroverzních případech v ruském boji proti dopingu. Podle něj jde o pokus psychicky rozhodit ruské sportovce, kteří podle něj odletěli na hry zcela dopingově "čistí".

"Jde o psychologický tlak na naše sportovce. Před olympiádou měli velmi dobré výsledky, a tak se někdo bojí konkurence," uvedl Mutko před odletem do Vancouveru. "Něco takového se v tuto chvíli nemělo dostat na veřejnost. Diskriminuje nás to," dodal.

Mutkovi se nelíbilo zveřejnění zprávy z kontroly Světové antidopingové agentury WADA v Rusku, která odhalila rozsáhlé nedostatky v dopingových zkouškách. Práce dopingových komisařů je tam prý narušována i mimosportovními orgány včetně policie, která měla i zabavovat odebrané vzorky.

Podle šéfa zdravotní komise Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvista si Rusové musejí v první řadě uvědomit, že mají s dopingem problém. "Pokud si nepřiznáte, že máte problém, nemáte možnost s ním bojovat," uvedl Ljungqvist. "Proto jsem rád, že jim byl vyslán jasný signál, že s tím musejí něco udělat. Jsem si jistý, že se jim to podaří," dodal.

Jen v zimních disciplínách bylo za poslední dobu odhaleno jedenáct hříšníků z Ruska včetně olympijských vítězů v běžeckých disciplínách Jevgenije Dementěva a Julie Čepalovové. Na konci ledna pak přišla o nominaci do Vancouveru kvůli krevnímu dopingu EPO další běžkyně Aljona Siďková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články