Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Ruhpolding ve znamení osmiček. Šlesingr stejnou pozici obsadil i v masáku

Návrat po zranění kolene mu v Ruhpoldingu vyšel na jedničku. Michal Šlesingr i ve třetím startu v německém středisku obsadil osmou pozici. Po vytrvalostním závodě a štafetě se mu to povedlo také v závodě s hromadným startem na 15 kilometrů. Z vítězství se radoval Nor Johannes Bö těsně před svým hlavním rivalem a lídrem Světového poháru Martinem Fourcadem.

Michal Šlesingr během závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Úvodní individuální závod v Ruhpoldingu přinesl českým barvám obrovskou radost. Ondřej Moravec skončil druhý, Michal Krčmář pátý a Michal Šlesingr osmý. I díky tomu se poprvé v sezoně Češi dostali i na start masáku, v němž na výkon a umístění v nejlepší desítce dokázal navázat jen třetí jmenovaný.

Moravcovi s Krčmářem ve vyrovnaném závodě šance sebraly hned tři trestné okruhy po minelách na střelnici, které je odsunuly na osmadvacáté, resp. šestnácté místo. To Šlesingr byl při práci s malorážkou bezchybný. V rychlosti palby sice patřil celkově k nejpomalejším, ale preciznost a dvacet trefeným terčů ho až do konce držely v přímém boji o páté místo.

Útok na něj mu sice nevyšel, jelikož v závěrečných metrech ho překonala trojice závodníku. Zkušený český reprezentant, který kvůli problémům s kolenem vynechal podnik v Oberhofu, ze sebe ve finiši dostal úplně vše a na cílové pásce i díky fotce dokázal udolat Němce Benedikta Dolla a zajistil si další osmé místo v Ruhpoldingu.

"Na střelnici to bylo trochu pomalejší, ale nuly se počítají. Vsadil jsem na to, že tam pár sekund ztratím, ale že se to snad podaří trefit. To se povedlo, takže super," byl spokojený v cíli Šlesingr a chvály se dočkal i od kouče Michala Málka.

"Michal dostane obrovskou pochvalu. Je vidět, že jeho příprava měla smysl a nic neuspěchal. Ukazuje se, že je dobře, že vynechal Oberhof," uznal trenér.

Za vítězným Johannesem Bö Šlesingr zaostal o pouhých patnáct sekund. Nor o svém triumfu rozhodl víceméně na třetí střelbě, kde jeho největší konkurent a vítěz vytrvalostního závodu Martin Fourcade dvakrát chyboval a nabral takovou ztrátu, kterou již i přes závěrečnou enormní snahu nedokázal smazat.

Bö zapsal šestý triumf v ročníku o necelých pět sekund před lídrem Světového poháru a o necelých devět před objevem letošního ročníku seriálu a dalším Francouzem Antoninem Guigonnatem.

Jak závod probíhal?

Češi do hromadného závodu postoupili poprvé v sezoně. Ve francouzském Annecy na startu kvůli výsledům nebyl ani jeden z nich. Trio Krčmář, Moravec a Šlesingr každopádně vybíhalo až ze zadních pozic, což ale neznamenalo problém, jelikož úvod byl hodně opatrný.

Balík třiceti závodníků se držel pospolu a až těsně před první ležkou ho trochu natáhl Anton Šipulin.

První střelba proběhla pro favority víceméně bez komplikací. Čistě položku zvládl také Šlesingr, který odjel jako šestnáctý.

Zbylé české duo už mělo více potíží. Krčmář minul jednou a dál pokračoval jako třiadvacátý. Nejhůře dopadl Moravec, který udělal tři chyby, což znamenalo propad na poslední pozici se ztrátou minuty a deseti sekund a konec nadějí na dobrý výsledek.

"Tam byla chyba v poloze. Navíc jsem potom nebyl absolutně schopen jet minimálně dvě kola nějaké tempo, takže ten závod byl úplně ztracený," dodal.

Závod i po střelbě pokračoval v klidném tempu, čehož využil Šlesingr s Krčmářem a dotáhli se zpět do balíku na čele. To Moravec naopak od nepovedené palby běžel velmi vlažně a i nadále ztrácel.

Ani druhá ležka s pořadím nijak nezamávala a i díky dobrým podmínkám na střelnici favorité odjížděli bez trestných kol, což se podařilo i českým reprezentantům.

Stupně vítězů po masáku mužů v Ruhpoldingu. Zleva Martin Fourcade, Johannes Bö a Antonin Guigonnat
Stupně vítězů po masáku mužů v Ruhpoldingu. Zleva Martin Fourcade, Johannes Bö a Antonin Guigonnat

Poté už se rychlost běhu na čele zvedla a pole se začalo natahovat. Šlesingr se přesto dokázal držet na dohled nejlepším a příliš daleko nebyl ani Krčmář.

Klíčový moment v boji o výhru přišel na střelbě číslo tři. Zatímco Bö vestoje předvedl neuvěřitelnou rychlopalbu a z koberečku zmizel s čistým štítem za pouhých devatenáct sekund, Fourcade dvakrát netrefil terč a po trestných kolech na Nora ztrácel přes čtyřicet sekund.

Za Böem odjeli druhý Simon Schempp z Německa s mankem šesti sekund a Tarjei Bö se ztrátou devíti vteřin.

Šlesingr při stojce pálil hodně rozvážně, ale co ztratil na rychlosti, to získal díky přesnosti a pokračoval dál jako osmý s odstupem třiadvaceti sekund. Naopak Krčmář chyboval a propadl se pořadím.

Bö začal svůj náskok na nejbližší pronásledovatele následně zvyšovat. Skvělou práci předváděl i Fourcade, jenž rozjel lyže naplno a před poslední střelbou se dotáhl na Šlesingra.

A i závěrečná stojka nabídla několik dramatických momentů. Bö jednou minul, což dalo naději nejbližším soupeřům, kteří ovšem taky klíčové momenty nezvládli. Nor tak do posledních tří kilometrů odjel s náskokem téměř devíti sekund na Guigonnata, jenž za celý závod podobně jako Šlesingr nemusel ani na jeden trestný okruh.

Třetí pokračoval další Francouz Quentin Fillon Maillet a na čtvrté pozici už byl Fourcade, který odstřílel velice dobře. Šlesingr po další přesné položce vyrážel jako sedmý ve skupině, jež bojovala o páté až desáté místo.

Fourcade se do závěrečných stovek metrů pustil s velkou vervou a ubíral z náskoku Böa po vteřinách. Nor ale už svůj náskok nepustil a udržel Francouze za sebou. Třetí doběhl Guigonnat.

Šlesingr se celou dobu pohyboval kolem osmého místa se ztrátou vteřiny na páté a osmá příčka mu nakonec i zůstala. Doll na něj sice ve finiši útočil, co to šlo, ale fotka rozhodla pro Čecha.

Krčmář, který jednou chyboval i na poslední střelbě, nakonec dojel šestnáctý, a Moravec, jenž ve zbytku závodu trefoval terče bezchybně, byl osmadvacátý.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo) - závody s hromadným startem:

Muži - 15 km: 1. J. Bö (Nor.) 37:11,2 (1 tr. okruh), 2. M. Fourcade -4,5 (2), 3. Guigonnat -8,4 (0), 4. Fillon Maillet (všichni Fr.) -12,6 (1), 5. T. Bö -14,2 (1), 6. Schempp -14,6 (1), 7. Peiffer (oba Něm.) -15,0 (1), 8. Šlesingr (ČR) -15,3 (0), 9. Doll (Něm.) -15,3 (1), 10. Fak (Slovin.) -29,7 (0), ...16. Krčmář -1:19,8 (3), 28. Moravec (oba ČR) -2:36,9 (3).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 666, 2. J. Bö 622, 3. Fak 430, 4. T. Bö 349, 5. Hofer (It.) 346, 6. Schempp 344, ...21. Krčmář 190, 25. Moravec 159, 37. Šlesingr 91, 69. Soukup 16, 74. Krupčík (oba ČR) 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články