Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rio je pro Sáblíkovou jedním z cílů, hlavní je ale rychlobruslení

Heerneveen - Letní olympijské hry v Riu de Janeiru a cyklistika budou podle všeho cílem Martiny Sáblíkové v příštích necelých dvou letech. Sportem číslo jedna však pro ni bude i nadále rychlobruslení, ve kterém získala již pět olympijských medailí a více než dvě desítky cenných kovů z mistrovství světa a Evropy.

"Pro Martinu bude sport číslo 1 vždy rychlobruslení. Když chceš proniknout do nějakého sportu a být na špici, tak se tomu musíš věnovat odmalička. A my jsme do cyklistiky vstoupili docela pozdě. Jestli se dostane do Ria, jestli bude zdravá, to se uvidí po sezoně," řekl trenér Petr Novák na světovém šampionátu v Heerenveenu, kde jeho svěřenkyně ovládla závody na 3 000 a 5 000 metrů.

Nad cyklistikou již občas přemýšlí i Sáblíková. "Ptá se na to čím dál více lidí. Snažím se na to nemyslet. Do konce sezony mám ještě dva důležité závody, pak se uvidí," uvedla závodnice, která se cyklistice věnuje již několik let a má za sebou i starty na mistrovství světa nebo Evropy.

Rozhodně se však prý nestane, že by se Sáblíková naplno věnovala cyklistice a například na rok opustila rychlobruslení. "Určitě neobětujeme sezonu, není to potřeba. Cyklistika skončí na podzim," podotkl Novák. Podobně to vidí i Sáblíková. "Když do toho půjdeme, tak je jasné, že další sezona bude vypadat jinak. Uvidíme, já neplánuju tak daleko," řekla sedmadvacetiletá rychlobruslařka.

"Olympiáda je v srpnu a náš vrchol sezony v únoru nebo březnu, takže byl by čas vše natrénovat." Cyklistice se začne více věnovat již v létě, letos totiž bude ve hře kvalifikace na olympiádu v Riu. "Jsme domluveni, že se zkusíme kvalifikovat na mistrovství světa a z něj na olympiádu. Jestli se nám to povede, ukáže čas. Pak jsou ale ve hře ještě další varianty," řekl Novák.

Sáblíková se možná bude snažit získat i dostatek bodů do žebříčku Mezinárodní cyklistické unie v etapových závodech. Pomoct jí mohou i další české cyklistky, neboť kvóty se oficiálně získávají pro země.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články