Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Řezáč si přeje návrat k normálnímu okruhu. Vůbec to neubíhalo, říká

Bedřichov (Jablonecko) - Více než 1400 metrů nastoupali běžci na lyžích na upravené trati Jizerské padesátky. Stanislavu Řezáčovi profil trati příliš nevyhovoval, i tak ale doběhl na solidním dvanáctém místě. Do budoucna si ale přeje návrat ke klasické podobě Jizerské padesátky.

Stanislav Řezáč
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Určitě se zase pojede na normálním okruhu," věřil Řezáč, že příště běžci znovu absolvují klasickou padesátku z Bedřichova na Jizerku a zpět. Kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu letos organizátoři s vypětím sil připravili alespoň okruh dlouhý zhruba 3,5 km. "Teď je to extrém všude. Nevím, co se to děje. Někde chumelí víc a někde sníh není," řekl Řezáč.

Elita okruh oběhla patnáctkrát a pro běžce nebylo jednoduché se orientovat, kolikáté kolo zrovna jedou. "V jednu chvíli jsem si myslel, že mám do cíle jenom pět okruhů a pak jich bylo ještě asi sedm. Vůbec to neubíhalo. To jsem si říkal, že to bude ještě dlouhý," řekl Řezáč.

Ze začátku se nejlepší český laufař držel v čelní skupině, ale odpadl. Na trati pak odkroužil pět kol sám a zezadu ho v posledním kole dojeli další soupeři. "Povzbudilo mě, že jsem se jich chytil, a měl jsem dobrý finiš. Z toho jsem měl docela radost, že jsem je přespurtoval," komentoval dvaačtyřicetiletý Řezáč dvanácté místo s odstupem pěti minut a čtyřiceti sekund na vítězného Nora Pettera Eliassena. Dvanácté místo hodnotil jako slušný výsledek. "V Livignu jsme byl dvacátý, tak se zlepšuju a třeba v březnu vyjde nějaký závod do tří," usmál se.

Běžce čekalo patnáctkrát stoupání ze stadionu k Buku. Celkově tak najeli přes 1400 výškových metrů. "To se nasčítá. Pět šest kol to jde a sedmé osmé deváté a další už jsou cítit," řekl Řezáč. Stejně jako kompletní špička absolvoval Řezáč závod soupaž, což se vzhledem k počasí ukázalo jako správná volba. Teplota byla okolo nuly a byla mlha. "Na tohle mazat nebylo ideální a soupaž všichni trénujeme, tak se závodí soupaž," řekl.

Na trať kvůli krátkému okruhu vyrazili pouze elitní závodníci seriálu Ski Classcis. Rekreační běžci běželi ve zvláštních vlnách jindy. "Víc závodníků by asi nemohlo jet. Občas se tam přimotaly holky, a kdyby jelo víc 'hobíků', tak by to na okruhu nešlo. Dobré bylo, že jsme neměli takovou tlačenku na startu," řekl Řezáč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články