Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Revoluce ve světě sportu: Nové technologie a nové možnosti

Praha - Švýcarští vědci připravují revoluci ve světě sportu. Dokončují software k analýze basketbalových zápasů. Systém kamer a algoritmů má pomoct při studiu chování jednotlivých hráčů a taky celých týmů. Trenérům by měl přinést nové možnosti a fanouškům nové zážitky.

Nové technologie ve sportu
zdroj: ČT24

Nebude trvat dlouho a fanoušci basketbalu si budou moci prohlídnout akce svých týmů o poznání podrobněji. Poslouží jim k tomu software, který používá systém algoritmů ke sledování hráčů. Vyvíjejí ho vědci na universitě ve švýcarském Lausanne. "Náš systém sleduje skupinu lidí za pomoci několik kamer. Jsme schopni zjistit jejich pozice čase a z toho poskládat jejich trajektorie. Ty pak můžeme dále analyzovat," chválí projekt člen výzkumného týmu Boresh Ben Shitrit.

Zápas snímá osm kamer a rozděluje jej na tři různé algoritmy. Ty v závislosti na sobě zjišťují nejen pohyby hráče, ale i jeho vzhled, barvu nebo číslo dresu. Podle vědců z Lausanne tak půjde použít i na další skupinové sporty, jako je třeba fotbal. Hodit by se ale mohl i pro sociální výzkum davového chování nebo v oblasti architektury.

Systém algoritmů by mohl v budoucnosti výrazně usnadnit práci komentátorům, případně je i úplně nahradit. Hlavní zájem by ale především měli trénéři, kteří by mohli analyzovat jak svůj tým, tak proniknout do strategie protihráčů. Vědci chtějí systém dokončit ještě před letními olympijskými hrami. Podle Bena Shitrita by software mohl reprezentacím výrazně pomoci. "Pokud by začali analyzovat ještě před olympiádou, mohli by během her rozumět i soupeřům," tvrdí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články