Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Rekordman Makau přijel udělat z Prahy běžeckou metropoli

Praha - Berlín je zapsán nejčastěji jako místo světového atletického rekordu. Příkladem může být Jamajčan Usain Bolt a jeho časy na sto a dvě stě metrů. I berlínský maraton ovšem vždy patřil k nejrychlejším. O další rekord se v září loňského roku postaral Keňan Patrick Makau Musyoki, když předstihl i legendárního etiopského běžce Haile Gebrselassieho. Makau dorazil před několika dny do Prahy, aby představil projekt Run Czech a neodmítl ani pozvání do pořadu Téma pro hosty Michala Dusíka.

Patrick Makau
zdroj: ČT4

Pokud chcete něco vyhrát, běhejte stovku. Pokud chcete něco výjimečného prožít, běhejte maraton. Toto tvrdil už legendární český běžec Emil Zátopek. "Maraton je opravdu něco zvláštního," souhlasí Musyoki. "Zvlášť pokud se vám podaří zaběhnout takový čas, jako mně v Berlíně. Taková zkušenost vás změní."


Pro Keňana je běh něco naprosto normálního. "Doma je to naprosto přirozené,tvrdí. "Většina lidí běhá pořád." Proto je Musyoki nadšený, že se titul opět vrací do Keni. "Je to velká věc. Navíc bylo úžasné porazit Gebrselassieho, zvlášť v jednom závodě. Je to fantastický běžec a byl to velký favorit."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty Michala Dusíka

Pro Patricka Makaua byla ovšem návštěva Prahy více než jen turistickým výletem. Přijel propagovat nový projekt Run Czech, který by měl z Česka udělat evropské běžecké centrum. Měl by nejen nabídnout zajímavé závody, ale i podpořit komunitu lidí, pro které je běh nedílnou součástí života. Praha by se navíc mohla stát jednou ze základen pro jeho příští olympijské hry.

Makau se při návštěvě Prahy zúčastnil i závodu v letenské Stromovce, kde se setkal i s manželkou světového rekordmana Emila Zátopka, které předal vlastnoručně podepsaný dres. "Bylo by krásné, kdyby si zaběhal v lesích u Staré Boleslavi. Tam běhával i manžel. Pro Makaua by to mohla být unikátní zkušenost," soudí česká olympijská vítězka a vdova po nejznámějším českém běžci Dana Zátopková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články