Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

"Řekl jsem jedu a dřel jsem," vzpomíná Sastre na triumf na Tour

Praha - Španělský silniční cyklista a vítěz Tour de France z roku 2008 Carlos Sastre nedávno ve svých šestatřiceti letech ukončil kariéru. Pro letošní rok se stal tváří a ambasadorem nejprestižnějšího českého cyklistické ho podniku Czech Cycling Tour, který pořádá jeho bývalý týmový kolega René Anderle. Při té příležitosti zavítal Sastre do Prahy a také do pořadu České televize Téma pro hosty.

Loučení Carlose Sastreho s kariérou
zdroj: EPA autor: Alberto Morante

Carlos Sastre byl v pelotonu vždy velmi oblíbený a známý pro svou vstřícnost. Díky tomu se nedávno ocitl i v Česku. Když ho požádal bývalý týmový kolega René Anderle o pomoc s propagací Czech Cycling Tour, Sastre dlouho neváhal a vyšel Anderlemu mu naproti.

"René mě koncem minulého roku zavolal a hovořili jsme o tom, že bychom spolu něco udělali. Já jsem ani nevěděl, co chce dělat. Ale potom mi říkal, že se zabývá organizací Czech Cycling Tour, a že by bylo dobré, kdybych já Tour prezentoval. Do Česka můžeme tímto způsobem přivést cyklistiku a propagovat ji zde."

Při příležitosti návštěvy Prahy zavzpomínal Sastre na svůj největší úspěch, triumf na Tour de France z roku 2008. Na vítězství tehdy španělský cyklista zaútočil v královské etapě Tour na l'Alpe d'Huez. "To jsou vzpomínky, na které člověk nikdy nezapomene. Protože to byla poslední příležitost, kterou jsme měli, abychom snížili Evansův náskok. Chtěli jsme tehdy útočit hned od začátku etapy. Byl jsem strašně unavený, ale musel jsem se pokusit. Řekl jsem svým kolegům ‘jedu’ a dřel jsem hrozně moc, protože závodník, co mě pronásledoval, útočil. Já jsem ale opravdu trpěl. Pokaždé když jsem šlápnul do pedálů, tak to bylo strašně kruté, ale uvědomil jsem si, že se mi splnil sen," vzpomínal Sastre.

Ještě tvrdší ale prý bylo loňské Giro d’Italia. "Giro bylo opravdu tvrdé, jedna z etap trvala přes osm hodin. Nikdy jsme tak dlouho na kole neseděli. Bylo to velmi tvrdé. Alespoň tři etapy Gira byly ty nejtvrdší, co jsem kdy prožil," popisoval Sastre.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty Tomáše Jílka

Poslední závod odjel Carlos Sastre symbolicky na španělské půdě. Na Vueltě, jednom ze závodů GrandTour, jel navíc v dresu španělského týmu GEOX, který stejně jako Sastre po sezoně skončil. "Počítal jsem s tím, že to bude můj poslední rok mezi profesionály. Byl jsem u GEOX protože jsem začínal se španělským týmem a chtěl jsem končit se španělským týmem. A počítal jsem s tím, že Vuleta bude můj poslední závod," vyvrací jezdec spekulace, že skončil i proto, že zanikla jeho stáj.

Vuelta byla navíc pro tým GEOX velmi úspěšná. Triumfoval jak v týmové, tak individuální soutěži, sám Sastre byl blízko etapovému vítězství. "Chybělo opravdu málo. Dostihli mě zhruba 1,5 kilometru před cílem, ale i tak to bylo pro mě zajímavé, protože člověk se cítí dobře, jen pokud se o něco pokusí. A i když se to nepovede, alespoň jsem se pokusil," řekl Sastre.

Po konci kariéry se španělský jezdec věnuje své nadaci, která vychovává mladé cyklisty. "Funguje už 29 let a po celou dobu se snaží vychovávat děti. Věnujeme se už těm nejmenším a k výchově používáme sport, v tomto případě kolo. Věnujeme se dětem hodně, protože věříme, že výchova dětí je základ společnosti. Ávila je poměrně malé město a spousta dětí od osmi do dvaadvaceti let se přes nás věnuje cyklistice. Teď máme zhruba padesát cyklistů v různých kategoriích. Profesionální cyklistické, kteří by mohli vyrůst u nás, se na věc dívají pozitivně. A kdyby nakonec neuspěli, tak mají vzdělání. U nás tak máme profesionální cyklisty, kteří mají vysokoškolské vzdělání," popisuje svou nadaci rodák z Ávily.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články