Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ředitel PBT: Když si vzpomenu na začátky, tak mi to nikdo neuvěří

Praha – Když v osmdesátých letech v Praze odstartovali Pražský baseballový týden, většina lidí nevěřícně kroutila hlavami. Od té doby však turnaj konaný na hřišti v pražské Krči udělal obrovský skok a v současnosti již probíhá jeho třiatřicátý ročník. "Je to takový krásný pohádkový příběh," říká o vývoji akce, která patří v Evropě mezi ty nejlepší, ředitel Jan Bagin.

Baseball
zdroj: ČT24

Baseballisté běhající na škváře s fotbalovými brankami. Diváci na přírodních tribunách a podmínky, které měly k profesionalitě hodně daleko. Tak nějak vypadaly první ročníky v současnosti již elitního turnaje Pražský baseballový týden, který se na počátku hrál pouze jako exhibice.

"To už nám ani nikdo neuvěří. Je to krásný pohádkový příběh. V podstatě jsme začínali na škvárových hřištích, jelikož fotbalisté nás nechtěli na trávě, protože jsme ji poškozovali. Pětadvacet let byl baseball na okraji zájmu. Až v 90. letech se změnami ve společnosti se změnil i přístup k němu," řekl Bagin, jenž je ve vedení Pražského baseballového týdne od samého začátku.

Od roku 1981 turnaj udělal obrovský pokrok a nyní se do Prahy sjíždí kromě nejlepších evropských reprezentací také výběry Američanů či Australanů, což bylo v dřívějších letech nemyslitelné. I letošní třiatřicátý ročník nabízí divákům několik elitních týmů. "Horní skupinu tvoří výběr Američanů, kteří hrají ligy v Evropě, a také Rusko. V té spodní máme Polsko, Bělorusko, Slovensko a ještě jeden americký tým," prozradil ředitel PBT.

Kromě nich o titul bojují i dva domácí výběry, mužská reprezentace a "jednadvacítka". A právě české "áčko", které turnaj ovládlo již třikrát a několik let na další celkový triumf čeká, zahájilo turnaj na výbornou. V úvodním střetnutí zdolalo jednoznačně výběr Američanů, který obhajuje loňský triumf, 11:4.

"Byli jsme s výkonem hodně spokojeni. I trenér byl rád. Nadhazovači i pálkaři hráli dobře," zhodnotil utkání jeden z hráčů Petr Síla, jenž již tři roky půsoví v zámořském univerzitním týmu Arkansas Little Rock.

Češi zvládli i druhý duel, ale v zápase proti české "jednadvacítce" se na vítězství pořádně nadřeli. "Takové zápasy, kde jste favorit a měli byste vyhrát, jsou vždycky nejtěžší z pohledu koncentrace," uznal Síla, jenž společně se spoluhráči nakonec mladší kolegy zdolal těsně 7:6.

Do semifinále se ale dostali oba. "Vzhledem k systému turnaje je jasné, že uvidíme dvojité česko-americké semifinále, což bude super. Doufám, že po těch letech, kdy byli Češi druzí, to konečně prolomíme," věří Bagin.

V to stejné doufá i Síla. "Po sérii druhých míst bychom chtěli turnaj již vyhrát. Byla by to skvělá příprava pro mistrovství Evropy," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Jan Bagin a Petr Síla
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články