Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Ředitel mítinku Beran: Příští rok už chceme uspořádat regulérní závod

Praha – Třiadvacátý ročník Pražské tyčky proběhne v dolní části Václavského náměstí. Ředitel mítinku Pavel Beran láká diváky hlavně na blízký kontakt se závodníky, kteří se budou přes laťky dostávat de facto přímo u nich. V příštím roce by pak organizátoři chtěli dorovnat sklon rozběhu a stát se regulérním, nikoliv jako dosud pouze exhibičním, mítinkem. Pavel Beran byl hostem Sportovních zpráv.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Pavel Beran

Mítink Pražská tyčka se v prostředí dolního Václavského náměstí uskuteční letos již po třiadvacáté. Rok od roku pořadatelé přiváží stále větší hvězdy, v minulosti se tak zde představila i Jelena Isinbajevová. "Nasí filozofií je dávat příležitost především našim závodníkům, ale chceme jim umožnit start také kvalitní zahraniční konkurence. V soutěži mužů tak Jan Kudlička s Michalem Balnerem budou mít vynikající soupeře Pawla Wojciechowského, bude tady i Holanďan Bloom a Američan Hollis. Takže se budeme těšit na veliký souboj a totéž bude i u žen," popsal ředitel závodu Pavel Beran. 

Pražská tyčka se dostává tradičně do termínové konkurence s jinými, často většími mítinky, například typu Diamantové ligy. Pro pořadatele je tak obtížné přilákat ty skutečně velké hvězdy. "Jasně, že ta konkurence trochu je, ale tyčkaři rádi závodí v centru Prahy na Václavském náměstí, kde jsou přímo u diváků," říká Beran. "Máme i v plánu na příští ročníky, že to zviditelníme tak, že ten závod bude regulérní – a bude platit i rekord, který je zatím veden jako exhibiční," dodal. 

Sport
zdroj: ČT4

Výkony tyčkařů jsou totiž zatím vedeny jako exhibiční z důvodu nesplnění přísných pravidel federace, které se týkají například délky rozběhu či jeho sklonu. "Je potřeba upravit rozběh, protože sklon Václavského náměstí je 19 centimetrů, jak jsme si nechali změřit. Takže ho musíme srovnat, a pak není problém, aby IAAF a náš atletický svaz povolil regulérní závod. Budou pak platit limity, rekordy atd.," uvedl Beran.

Zblízka diváci uvidí i samotnou výšku, do které se závodníci musí při skoku dostat – a která není zřetelná z televizních záběrů. "Je to šílená výška, vlastně druhé patro. Z té televize si to neuvědomí, a když vidíte, že byste tam pomalu ani nevyhodili, je to naživo krásné," řekl. 

Organizování i menšího závodu, jako je Pražská tyčka, stojí nemalé peníze. "Je to dáno i věcmi okolo, jako třeba tím, jaký uděláme doprovodný program. V podstatě se mítink na Václavském náměstí nedá udělat za míň než půl milionu, spíš na to potřebujeme mít tak milion. A to je dost v současné době," uzavřel ve Sportovních zprávách Pavel Beran. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články