Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rakouští sdruženáři vyhráli závod družstev, Češi osmí

Whistler - Závod družstev v severské kombinaci vyhráli na olympijských hrách ve Vancouveru stejně jako v Turíně Rakušané. Kvarteto Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald a Mario Stecher triumfovalo před Američany a Němci. Česká čtveřice Aleš Vodseďálek, Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík a Pavel Churavý udržela v běžecké části osmé místo z deseti startujících týmů, které jí patřilo už po skoku. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Češi, kteří nastoupili do závodu s českou vlajkou a nálepkou Czech Team na tvářích, ukázali v první části závodu standardní výkon. Své obvyklé skoky předvedli Vodseďálek (123 metrů), Dvořák (124) i Slavík (125,5). Do třetí série zasáhl vítr, závod byl přerušen, ale koncentraci Churavého to nenarušilo. Nejlepší český sdruženář předvedl čtvrtý nejlepší skok série 132 m a posunul český tým na osmou pozici se ztrátou 1:06 minuty na vedoucí Finy. 

I do běhu nastoupil jako první nejhorší článek českého týmu Vodseďálek, náskok na deváté Švýcary se snížil i po Dvořákově druhém úseku. Třetí lehce nachlazený Slavík už vytvořil dvojici s Tommym Schmidem, na kterou se navíc dotahovali i poslední Italové. Slavík nakonec Švýcarům ujel a Churavému předal s náskokem půl minuty na osmé pozici.

Finové se s Američany přetahovali ve skoku o první místo a nakonec vyhráli, ale do běžeckého závodu na 4x5 kilometrů vyběhli s nicotným náskokem dvou sekund. První dvojici začali stíhat společně Rakušané, Japonci, Francouzi, Němci a Norové.

Američan Brett Camerota se v závěru úvodního úseku rozhodl Finům ujet, ale i když se mu to povedlo, skupina pronásledovatelů po chvíli Finy pohltila a dojela i Todda Lodwicka. Druhý Američan, dvojnásobný mistr světa z Liberce, si ale držel své vysoké tempo, kterému stačili Rakušan Kreiner a Němec Tino Edelmann. Ten ale záhy upadl a ztratil pro Němce kontakt.


Obě vedoucí štafety si vytvořily náskok. Před poslední předávkou se úspěšně pokusil o trhák Rakušan Gottwald, na druhé Američany se v té chvíli dotahovali Němci.

Na posledním úseku jedoucí Bill Demong, který loni na MS ztratil startovní číslo a zmařil Američanům naděje ve štafetě, se svou libereckou chybu snažil na olympiádě napravit, dojel Stechera a chvíli to vypadalo, že bude útočit na zlato. Rakušan ale po sjezdu na stadionu zaútočil a Američan ani nekladl odpor. Favorité, kteří obsadili v závodu na malém můstku druhé, čtvrté a šesté místo, se tak museli spokojit se stříbrem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články