Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

"Raketa" Čermák posunul rekord v rychlostním lyžování. Strašný sešup, popsal

Vars (Francie)/Praha - Radek Čermák znovu posunul hodnotu českého rekordu v rychlostním lyžování. Sjezdař z Harrachova dosáhl o víkendu rychlosti 242,751 km/h. Ital Simone Origone na strmém svahu ve francouzském Varsu dokonce po osmi letech vylepšil světový rekord na 252,454 km/h.

Radek Čermák
zdroj: ČTK autor: Jan Soukup

Třiatřicetiletý Čermák zlepšil vlastní český rekord už v neděli z 237,697 km/h na 237,938 a doufal, že dokáže jet přes 240. To se mu podařilo v ideálních podmínkách na sjezdovce Chabriéres, kde mu naměřili 242,751 km/h.

"Bomba! Byl to strašný sešup," řekl Čermák. "Zvedl jsem rekord opticky o málo, ale je to obrovský rozdíl. Slyšel jsem hučení, tělo mi to tlačilo dozadu a i brzdění bylo obtížnější, ale užil jsem si to famózně."

Bývalý sjezdař a skikrosař Čermák se vrhl na rychlostní lyžování před pěti lety. "Stalo se mi drogou," tvrdí. Nejprve překonal otcův rodinný rekord (166 km/h), dlouholeté české maximum Petra Kakeše 223,325 km/h z Albertville 1992 pokořil loni v lednu rychlostí 230,71 km/h a v dubnu se zlepšil na 237,697 km/h.

Letos v lednu ladil ideální postoj v aerodynamickém tunelu. Vylepšil lyže, hůlky a další nezbytné maličkosti. I proto ve Varsu svištěl rychleji a rychleji, nakonec 242,751 km/h. Jen litoval, že po překonání světového rekordu soutěžní den předčasně skončil, protože tak to stojí v pravidlech. Už má před sebou další metu. Tou je rychlost 245 km/h. "Snad to půjde. Vím, že mám v jízdě pořád rezervy. Už mám dohodnuté ladění lyží," řekl Čermák.

Lyžař přezdívaný Raketa do přípravy zařadil i nezvyklý prvek. Na letišti v Panenském Týnci jel v postoji na lyžích přimontovaný na střeše auta. "Je to dobrý trénink, protože na kapotě mám odpor vzduchu podobně jako na sjezdovce. Jen cítím každou díru," řekl. Má i plán, že by v promo videu projel na střeše auta Prahou. "Policajtům by se to asi nelíbilo a musel bych si dát pozor na troleje," smál se.

Pracuje v rodinné půjčovně a servisu lyží v Harrachově, kde trénoval i na dojezdu mamutího můstku, a stará se o prodejnu sportu v Praze. "Něco jsem natrénoval, ale jako prodavač moc ne. Na druhou stranu mě to takhle víc baví. Když moc trénuju, moc čekám a psychicky mě to deptá, takhle jezdím s čistou hlavou," řekl.

Letošní sezona rychlostního lyžování je pro Čermáka u konce. V té další by si dalším rekordem znovu rád vysloužil zájem médií. "Tak zase za rok," zakončil.

Je nám líto, video expirovalo.
Lyžař Origone vytvořil nový rychlostní rekord 252,454 km/h


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články