Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Půjčený míč a zrušený gól. Před 120 lety se hrálo první derby pražských "S"

Praha – Vyprodaný stadion, vypjatá atmosféra na hřišti i v hledišti a obrovský zájem médií i fotbalových příznivců napříč celou Českou republikou. Tak v současnosti vypadá derby mezi Spartou a Slavií. Od prvního vzájemného měření sil právě dnes uběhlo 120 let a tehdejší podmínky se s těmi nynějšími nedají srovnávat, půjčený míč, hřiště ohraničené provazy a pravidla, jež zapříčinily vznik nehynoucí rivality.

Je to pouze devět dnů, co se nesmiřitelní soupeři střetli naposledy. V pořadí 285. derby pražských "S" na vyprodané Letné, kam dorazilo 18 684 diváků, nabídlo dramatickou podívanou, do které lépe vstoupila Slavia, ale na konci slavila Sparta, jež zvítězila 3:1 a potvrdila, že to na svého soka v poslední době umí.

29. března 1896, kdy se historie nejprestižnějšího utkání české klubové scény teprve začala psát, vypadaly kulisy o poznání skromněji. Oba kluby měly za sebou teprve pár let fungování, Slavia vznikla v roce 1892, Sparta o rok později.

Vzájemný zápas proběhl na Císařské louce v rámci turnaje "Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících", kterého se účastnily kromě Sparty a Slavie ještě AC Praha a ČFK Kickers, budoucí vítěz.

Duel se odehrával na hřišti vytyčeném provazem. Branky byly skládací a hráči je museli po skončení vrátit majiteli. Podle knihy Pražská Letná od Jiřího Macků měli fotbalisté zapůjčen i míč, který přinesl rozhodčí Jiří Rössler-Ořovský. Jeho úloha při hlídání pravidel nebyla v té době příliš jednoduchá, jelikož čáry ještě neexistovaly a například penalta se krokovala.

Rössler-Ořovský se před utkáním domlouval s kapitány obou týmů, Karlem Frejou ze Slavie a Bohumilem Rudlem ze Sparty, jak řízení střetnutí bude vypadat. Mimo jiné došlo k dohodě, že při vstřelení gólu on i oba kapitáni musí souhlasit, že padl v souladu s pravidly. A tento fakt se stal pro výsledek klíčovým. Sparťané totiž Slavii vstřelili gól, jenže nedošlo k vzájemné shodě a sudí po závěrečném hvizdu branku odvolal. Duel před 121 platícími diváky tak skončil 0:0, a právě tento moment měl odstartovat vzájemnou rivalitu.

Některé prameny však uvádějí, že za jejím vznikem nestojí neuznaný gól, ale rvačka, kvůli které se střetnutí nedohrálo.

První vzájemné střetnutí se stalo na dlouhou dobu posledním. Další se odehrálo až o jedenáct let později a opět skončilo remízou, tentokrát 2:2. Vítěze tak našlo až třetí derby a hned z toho byl největší triumf Slavie nad Spartou v historii. Na domácím stadionu, který sešívaní měli tehdy ještě také na Letné, zvítězila 9:1. Sparta si nejvyšší výhru v historii připsala v roce 1952, kdy doma zničila svého rivala 8:1.

Historicky úspěšnějším celkem jsou Letenští, kteří zvítězili 133krát, Slavie se radovala 87krát a 65krát skončil zápas remízou. Sparta drží i nejdelší vítěznou sérii, v padesátých letech vyhrála osmkrát v řadě. Nejlepší střelec vzájemných duelů ale běhal v sešívaném dresu. Legendární Josef Bican rozvlnil síť rivala hned pětatřicetkrát.

Lepší bilanci si drží Sparta i v posledních duelech. Z deseti zápasů hned osmkrát vyhrála, jednou remizovala a jednou se radovala Slavia.

V právě probíhající sezoně už žádný ze soupeřů svoje statistiky nevylepší, jelikož již obě derby byla odehrána. Na to 286. si tak musí fanoušci počkat do podzimní části sezony, kdy Letná nebo Eden opět ožijí vzájemným bojem.

Zdroj
slavia.cz, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články