Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

První závod Red Bull Air Race opanoval Bonhomme, Šonka byl sedmý

Abu Dhabi – Tak jak v roce 2010 skončil, tak do nové sezony vstoupil. Vítězem úvodního podniku obnoveného sériálu závodů v letecké akrobacii Red Bull Air Race se stal úřadující mistr Paul Bonhomme z Anglie. Druhý skončil Rakušan Hannes Arch a bronzovou příčku obsadil v Abu Dhabi vítěz kvalifikace Pete McLeod z Kanady. Jediný český zástupce Martin Šonka si připsal dva body za sedmé místo.

Paul Bonhomme
zdroj: ČTK/AP autor: MAX NASH

"Úplně spokojený nejsem. Podle tréninkových časů jsem věřil, že by to mohla být první půlka. Nicméně na to, že to byl úvod s novým letadlem, na jehož přípravu jsme měli týden, tak docela dobré," hodnotil závod pětatřicetiletý pilot, jenž viděl rezervy hned v několika aspektech. "Nejsem příliš spokojený s tím, jak jsem letěl. Byly tam chybky. Byl jsem příliš široký v šikaně, což mě mrzí. Rezerva byla i v nastavení motoru, na čemž musíme zapracovat," prozradil.

Šonka do soutěže zasáhl hned v první dvojici díky šestému času v kvalifikaci. V souboji o přímý postup však nestačil na Francouze Nicolase Ivanoffa. Díky času ale nakonec do "superosmičky" jako druhý šťastný poražený postoupil.

Ve svém druhém letu český pilot zrychlil téměř o vteřinu, ale mezi čtyři nejlepší, kteří postupovali do závěrečného finále, se již nedostal.

O vítězství v úvodním závodě série, která byla obnovena po tříleté pauze, během níž byla upravená celá řada pravidel, si to rozdala čtveřice Australan Matt Hall, Rakušan Hannes Arch, vítěz kvalifikace Pete McLeod z Kanady a obhájce celkového vítězství Paul Bonhomme z Velké Británie.

A byl to právě devětačtyřicetiletý Angličan, jenž ve finále prolétl mezi pilony nejrychleji. Druhého Hannese Archa porazil o tři desetiny a McLeod na něj ztratil ještě o další tři desetiny více. Hallovi finále nevyšlo. Křídlem trefil vzdušný pilon, z finálového letu diskvalifikován, a skončil tak čtvrtý.

Druhý podnik populární série je na programu 12. a 13. dubna, kdy bude závod hostit Rovign v Chorvatsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články