Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

První společné MS akrobatů a snowboardistů začíná. Poprvé živě na ČT sport

Kreischberg (Rakousko) - Minimálně tři medailové šance má česká reprezentace před mistrovstvím světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování, které se ode dneška do neděle 25. ledna uskuteční poprvé v historii společně v rakouském Kreischbergu. Na první titul v kariéře mezi seniory bude útočit olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková, velké naděje má hned ve dvou disciplínách Ester Ledecká. Na místě bude celkem čtyřiadvacet českých sportovců. Na ČT sport nebo našem webu uvidíte všechny zásadní momenty ve 32 přímých přenosech. Už dnes sledujte od 16:30 na webu kvalifikaci skokanek, v 18:55 na ČT sport nebo na webu stejnou fázi soutěže mužů.

Sport
zdroj: ČT4

Samkové soutěžní vytížení nechybí

Samková má za sebou "rehabilitační" léto. Na konci minulé sezony si zlomila kotník, který si později ještě jednou poranila. Nyní už je ale v pořádku. "Myslím, že je to dobré. Trochu zpoždění v tréninku mám, nejsem tak silná, ale nedělám si s tím hlavu. Prostě pojedu rychle," prohlásila s úsměvem Samková.

Za sebou má ale pouze dva závody Evropského poháru, z nichž jeden na Pitztalu vyhrála a v druhém úmyslně odstartovala později, aby se naučila předjíždět. Světové poháry se vinou špatných podmínek všechny zrušily, Samková tak nastoupí do ostrého závodu až v Kreischbergu. "Ale mně to je jedno, nevadí mi to," mávla rukou Samková.

Ledeckou otřes mozku nepoznamenal

Devatenáctiletá Ledecká po OH v Soči léčila poraněná záda a také vynechala úvod světového poháru kvůli lehkému otřesu mozku po pádu v tréninku. Na její formě se to ale nepodepsalo, poslední závod před šampionátem v Bad Gasteinu bez problémů vyhrála, byť jela mezi elitou poprvé od únorových Her v Soči. Pasovala se tak do role největší favoritky jak v paralelním slalomu, tak v paralelním obřím slalomu.

Nominace českých závodníků na MS akrobatů a snowboardistů:

Snowboarding

Snowboardcross: David Bakeš, Jan Kubičík, Emil Novák, Michal Hanko, Eva Samková, Vendula Hopjáková.

Alpské disciplíny: Viktor Brůžek, Albert Jelínek, Ester Ledecká.

Slopestyle: Martin Mikyska, Jan Nečas, Šárka Pančochová, Kateřina Vojáčková.

Big Air: Petr Horák, Martin Mikyska, Jan Nečas.

U-rampa: Šárka Pančochová.

Akrobatické lyžování

Slopestyle: Marek Skála, Šimon Bartík, Robin Holub, Kristýna Kapounová, Barbora Nováková.

Skicross: Tomáš Kraus, Jiří Čech, Nikol Kučerová, Andrea Zemanová.

Boule: Daniel Honzig, Nikola Sudová.

Pančochová se vrátila na prkno nedávno

Stejně jako Samkovou čeká první závod sezony mezi elitou i další českou snowboardistku Šárku Pančochovou. Ta v Kreischbergu pojede vůbec poprvé od minulé sezony, kterou ukončila právě v tomto rakouském středisku vítězstvím a celkovým triumfem ve světovém poháru. Pak si ale potrhala vazy v koleně a v létě podstoupila operaci. Jezdit na prkně začala teprve nedávno a MS bude jejím vůbec prvním závodem.

"Zkusím udělat maximum jako vždy, ale zdraví je na prvním místě," podotkla Pančochová. Přesto se vedle své silné disciplíny slopestylu přihlásila také do U-rampy. "Rozhýbávám se a zkouším, co všechno si můžu dovolit. Dělám ze začátku menší triky. Nemá cenu to hned hrotit. Cítím se fajn, ale dávám pozor, abych neudělala chybu," řekla mezi vánočními svátky.

Sudová: Zrychlím o sekundu a bedna je doma

Po dvou letech se v této sezoně vrátila do světové špičky boulařka Nikola Sudová. Po pomalejším rozjezdu se dostala v Deer Valley až na čtvrté místo jen dva body od pódia. I proto může dvojnásobná medailistka z MS pokukovat po cenném kovu. Ten nejcennější ještě nemá. "Proč na to nemyslet?" řekla Sudová. "I když jsem pořád pomalá, musela bych docela zrychlit. O sekundu a bedna je doma," konstatovala dvaatřicetiletá lyžařka.

Poslední šampionát Tomáše Krause?

Možná poslední mistrovství světa čeká čtyřicetiletého skikrosaře Tomáše Krause. Někdejší dvojnásobný světový šampion a čtyřnásobný vítěz světového poháru také naskočí na MS poprvé v sezoně do přímého souboje se soupeři. Důvodem je ale skutečnost, že v dosavadních dvou startech v SP ve Val Thorens nepostoupil z kvalifikace.

Program MS ve snowboardingu a v akrobatickém lyžování:

Středa 14. ledna:

16:30 akrobatické skoky na lyžích ženy (kvalifikace), 18:50 akrobatické skoky na lyžích muži (kvalifikace).

Čtvrtek 15. ledna:

10:10 snowboardcross muži (kvalifikace), 13:35 snowboardcross ženy (kvalifikace), 16:00 slavnostní zahájení, 18:00 akrobatické skoky na lyžích (finále).

Pátek 16. ledna:

9:25 U-rampa - snowboarding ženy (kvalifikace), 11:45 snowboardcross (finále), 14:45 U-rampa - snowboarding muži (kvalifikace).

Sobota 17. ledna:

18:00 U-rampa - snowboarding (finále).

Neděle 18. ledna:

9:20 jízda v boulích ženy (kvalifikace), 11:45 jízda v boulích muži (kvalifikace), 14:00 jízda v boulích (finále).

Pondělí 19. ledna:

9:30 slopestyle - snowboarding muži (kvalifikace), 9:35 paralelní jízda v boulích ženy (kvalifikace), 10:30, paralelní jízda v boulích muži (kvalifikace), 12:15 paralelní jízda v boulích (finále), 14:05 slopestyle - snowboarding ženy (kvalifikace).

Úterý 20. ledna:

9:20 slopestyle - lyže ženy (kvalifikace), 11:45 slopestyle - lyže muži (kvalifikace).

Středa 21. ledna:

11:00 slopestyle - snowboarding (finále), 14:00 slopestyle - lyže (finále), 17:00 U-rampa - lyže muži (kvalifikace).

Čtvrtek 22. ledna:

9:00 paralelní slalom (kvalifikace), 11:20 U-rampa - lyže ženy (kvalifikace), 13:00 paralelní slalom (finále), 18:00 U-rampa - lyže (finále).

Pátek 23. ledna:

9:00 paralelní obří slalom (kvalifikace), 13:30 paralelní obří slalom (finále), 15:00 Big Air - snowboarding ženy (kvalifikace), 16:55 Big Air - snowboarding muži (kvalifikace)

Sobota 24. ledna:

10:30 skikros muži (kvalifikace), 13:20 skikros ženy (kvalifikace), 18:00 Big Air - snowboarding (finále).

Neděle 25. ledna:

12:00 skikros (finále), 14:30 slavnostní zakončení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články