Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

První mistryní světa ve skocích je Američanka Vanová

Liberec – Americká závodnice Lindsey Vanová vyhrála historicky první mistrovství světa v ženském skoku. Na libereckém můstku HS100 jí po prvním kole patřilo čtvrté místo, ale v kole druhém předvedla jedinečný skok dlouhý 97,5 metru. Na druhém místě skončila Ulrike Grässlerová, jež vedla po prvním kole. Třetí skončila vedoucí žena kontinentálního poháru Norka Anette Sagenová. Česká reprezentantka Michaela Doleželová se podělila se Slovinkou Evou Logarovou o 27. místo.

Přímé přenosy, záznamy i každodenní souhrn nejdůležitějších událostí libereckého šampionátu nabízí také server iVysílání.cz.

První kolo premiérového ženského MS ve skocích na lyžích ukázalo, že je špička velmi vyrovnaná. Nejlepší skok, který předvedla Grässlerová, měřil 93,5 metru a zvítězila pouze díky bodům od rozhodčích, protože její konečné skóre činilo 120, zatímco Sagenová, která skočila stejně daleko, měla 118,5 bodu. Poté Vanová skočila 89 metrů a dělila se s Rakušankou Iraschkovou o čtvrté místo se 112 body.

Do závodu nastoupily dvě české závodnice, lépe skončila Michaela Doleželová, která skočila do 70metrové vzdálenosti. Po prvním kole jí patřilo 22. místo a bez problémů postoupila do finálové části. Vladěna Pustková přistála na bubnu – dolétla pouze do 54metrové vzdálenosti a po skončení prvního kola jí patřilo nepostupové 35. místo.

Ve druhém kole se Doleželové její pokus nezdařil tolik jako ten předchozí. Nevyšel jí odraz a přistála po 59,5 metru. V součtu jí nakonec připadlo 27. místo, o které se podělila se slovinskou závodnicí Evou Logarovou.

V závěru druhého kola předvedla jednoznačně nejdelší skok dne Vanová. O čtyři metry překonala výkon Grässlerové v prvním kole a ujala se vedení. Nepřekonala ji potom Francouzska Mattelová a v součtu obou kol byla Vanová na prvním místě i po skoku favoritky Sagenové.

Největší šanci překonat Američanku měla Grässlerová, pro kterou hrál osmibodový náskok z úvodního kola. Nakonec předvedla skoro stejně dlouhý skok jako v první kole (93 metrů) a tím Vanovou nepřekonala. Němce chyběly k titulu čtyři body.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články