Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Přišel, zkusil, vyhrál. Čech jel přes 170 km/h a ovládl závod v rychlostním lyžování

Přijel si zkusit novou disciplínu a hned dosáhl na velký úspěch. Radim Palán jako první Čech ovládl závod Světového poháru v rychlostním lyžování, který se konal v Andoře. Na svahu v kategorii S2 (DH) jel rychlostí 170,93 kilometrů v hodině a bral triumf.

Radim Palán během závodu v rychlostním lyžování
zdroj: Archiv Radim Palán

Jednatřicetiletý Palán je znám spíše ze skicrossu, kde je čerstvým šampionem Českého poháru a čtyřnásobným vicemistrem republiky. Do Andorry ale vyrazil s tím, že otestuje něco nového a posune si osobní maximum v rychlosti jízdy na lyžích.

Jak se ovšem nakonec ukázalo, snaha o vylepšení osobáku měla pro něj i další bonus v podobě vítězství, což se žádnému Čechovi doposud nepodařilo.

"Chtěl jsem si hlavně zvýšit osobní měřenou rychlost na lyžích alespoň na 170 kilometrů za hodinu. Zkušenější jezdci mne od toho odrazovali, že je za stávajících podmínek dosti nereálná. Podle nich bylo příliš teplé počasí a ne moc prudký svah. Nechtělo se mi tomu věřit a dobře jsem udělal," řekl spokojeně Palán.

"Ve finálové jízdě brzy ráno jsem se dostal za tuto metu. Ke všemu to byla nejrychlejší jízda v DH kategorii letošního ročníku, takže jsem bral své první zlato. Je to super pocit a parádní sport," dodal český lyžař, který tak v příští sezoně může startovat na dvou mistrovstvích světa - ve skicrossu i v rychlostním lyžování.

Za Palánem skončil na druhém místě Peter Whelan z Velké Británie, jenž byl společně s českým závodníkem jediným, kdo překročil v kategorii S2 rychlost 170 km/h. Sám jel 170,15 km/h, tedy o necelý kilometr pomaleji. Třetí byl výkonem 169,65 km/h zkušený Němec Oliver Henzler.

V elitní kategorii S1 zvítězil legendární představitel tohoto sportu Simone Origone díky rychlosti 192,56 km/h a zajistil si zisk křišťálového glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru v roce 2018.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články