Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Premier League: předpověď pro sezonu 2013–14 (I. část)

Londýn - Nejsledovanější národní fotbalová soutěž světa startuje v sobotu a stejně jako v loňském roce přinášíme rozsáhlou předpověď šancí jednotlivých týmů v nadcházející sezoně. V Premier League by se nově kromě největších opor české reprezentace Petra Čecha a Tomáše Rosického měli představit také Ondřej Čelůstka, Tomáš Kalas či Matěj Vydra. Jak si povedou jejich týmy? Kdo má největší šance na titul, pohárová umístění – a kdo je naopak hlavním kandidátem na sestup? Druhou část našeho rozboru najdete zde.

Matěj Vydra pózuje s dresem West Bromwiche
zdroj: http://www.wba.co.uk/

11. West Bromwich Albion

Minulá sezona byla pro West Bromwich Albion vskutku výjimečná. Tým z Birminghamu obsadil osmou příčku a vytvořil si maximum v novodobé historii anglické nejvyšší soutěže v podobě Premier League. Svěřenci Steva Clarka předváděli přímočarý účinný fotbal, vyhráli solidních čtrnáct duelů a skvělé výkony předváděl zejména mladý belgický útočník Romelu Lukaku, který se stal šestým nejlepším střelcem ligy se sedmnácti vstřelenými brankami.

Avšak právě Lukaku se v létě vrátil do Chelsea a v útočných řadách Baggies tak vznikla výrazná díra. West Brom na Belgičanovo místo přivedl nejlepšího hráče minulého ročníku druhé anglické ligy Championship Matěje Vydru. Český reprezentant má v sobě obrovský potenciál, ale přece jenom nemá s nejvyšší soutěží zkušenosti. Kromě něj do WBA přichází Nicolas Anelka, velezkušený hráč, který je však již za zenitem. Na druhou stranu kromě Lukaka zůstal úspěšný kádr pohromadě. Smlouvu prodloužil záložník Zoltán Gera a obranné řady vyztužil Diego Lugano z PSG. West Brom nečeká nic jednoduchého a je dosti nepravděpodobné, aby obhájil osmou příčku z minulé sezony, avšak zkušenosti trenéra Steva Clarka společně s fungující kostrou týmu by Baggies mohly zajistit klidný střed tabulky. (paj)

(umístění v minulé sezoně: 8., tip autorů na letošní umístění: 11.)

12. Aston Villa

Tradiční klub, který jako jeden z pouhých sedmi startoval ve všech ročnících Premier League (tedy od roku 1992), a jen před několika lety měl i ambice na účast v Lize mistrů, se v posledních dvou sezonách do poslední chvíle strachoval o sestup. Období chaotických změn, které nastaly po odchodu Martina O’Neilla a potřebou výrazně snížit platovou hladinu, by však již mělo být u konce. Zvláště v loňském ročníku, nově pod vedením talentovaného skotského trenéra Paula Lamberta, došlo k radikální obměně hráčského kádru. Značně omlazený tým si prošel těžkými obdobími, v klíčových momentech však prokázal charakter a potenciál, který se formoval a v záblescích rýsoval v průběhu celé uplynulé sezony.

Aston Villa se pod Lambertem letos posune znovu o kus dál od sestupových pozic. Má na to kvalitní, technicky zdatné hráče, kteří sice do klubu nepřišli se zvučnými jmény za příliš velké částky, to je však v případě Villy naopak výhoda. Fotbalisté mají o to vyšší ambice prokázat své schopnosti v nejsledovanější soutěži na světě, jsou pracovitější a disciplinovanější než mnoho jejich protějšků pobírajících násobně vyšší platy. A něco podobného je pro Lamberta ideální situace. Takticky flexibilní kouč k sobě potřebuje hráče, kteří jsou zároveň inteligentní a odvádějí jasně stanovené úkoly. Villa je po nezbytné dietě na zdravé cestě zpět do první desítky. (vma)

(Aston Villa 2012-2013: 15.)

13. Fulham

S cílem napravit nepříliš povedený loňský ročník vstupují do nové sezony fotbalisté Fulhamu. Svěřence trenéra Martina Jola v průběhu roku trápila především nevyrovnanost výkonů a zejména posledních osm zápasů bylo ze strany Cottagers skutečně tragických. Jedna výhra, jedna remíza a šest proher mluví za vše. Na hře Londýňanů bylo znát, že bez Clinta Dempseyho a Moussy Dembélého záloha nefunguje jak dříve a potence útočníků mimo Berbatova byla taky velmi mizerná.

Do týmu Fulhamu však v létě příliš nových hráčů nepřišlo. Problematickou zálohu vyztužil Boateng (Dněpropetrovsk) a Taarabt (QPR), obranu pak posílil Amorebieta z Bilbaa. Na parťáka pro Berbatova však čekají v západním Londýně marně, což by mohl být v případě zranění bulharského dlouhána velký problém. Jola tak nečeká jednoduchý úkol. Jeho pozice je totiž již dlouho nestabilní a ani příchod nového vlastníka během léta tuto situaci nezměnil. Nizozemský trenér se sice snaží praktikovat atraktivní útočný fotbal, ale se současným kádrem není tento styl vždy účinný. Kostra současného týmu nicméně hraje již nějaký čas pospolu a příprava vyšla jednomu z klíčových hráčů Bryanu Ruizuovi. Pokud tedy Cottagers vyjde začátek sezony a Jol se nebude bát dát větší prostor mladíkům v čele s velkým talentem Freiem, mohl by Fulham odehrát klidnou sezonu ve středu tabulky. (paj)

(Fulham 2012-2013: 12.)

14. West Ham

Jak dobré je míti Sama Allardyce. Londýnský tým v minulé nováčkovské sezoně sice střídal pravidelně výhry s prohrami, ale pod vedením zkušeného anglického kouče po většinu sezony proplouval klidným středem tabulky a konečné desáté místo bylo nejlepším umístěním od roku 2009. Hnacím motorem kladivářů byla kostra týmu Jääskeläinen – Collins – Noble – Nolan – Carroll a zejména souhra Nolana s na hrotu hrajícím Carrollem skutečně fungovala.

Allardyce před novým ročníkem příliš změn v kádru neudělal, přesto ale do Londýna zamířila dvě zajímavá jména. Na problematické místo levého obránce přišel ze Šachtaru Doněck zkušený Rumun Răzvan Raţ a křídelní post posílil bývalý anglický reprezentant Stewart Downing. Londýňané sice nepředvádí žádný extrémně líbivý a technický fotbal, na druhou stranu však svojí bojovností a přímočarostí dělají svým soupeřům zejména před domácími fanoušky velké problémy. Pokud se West Hamu nikdo ze zmíněné kostry nezraní, měl by zvládnout bez větších problémů boj o záchranu. (paj)

(West Ham 2012-2013: 10.)

15. Norwich

Kanárci z východu Anglie v loňské sezoně skončili na vynikajícím jedenáctém místě, čímž o jednu pozici vylepšili výsledek z debutového ročníku 2011-12. Přesto však pocit fanoušků z minulé sezony příliš neodpovídal bezpochyby úspěšnému umístění. Pravdou je, že bodový rozestup mezi jednotlivými týmy v druhé polovině tabulky byl téměř minimální. Vliv na rozpačitost příznivců City však měl i o poznání opatrnější herní styl, který praktikoval nově příchozí trenér Chris Hughton.

Bývalý trenér Newcastlu či Birminghamu bude nadále zakládat na pevné defenzivě, do svého kompaktního týmu však přivedl technicky mimořádně zdatné individuality. Mezi nejdůležitější posily patří Ricky van Wolfswinkel, který za poslední čtyři sezony v Utrechtu a Sportingu Lisabon nasázel dohromady 54 branek. Středu zálohy sílu a dynamiku dodá nizozemský středopolař Leroy Fer, jenž by mohl v Anglii uplatnit velký potenciál, který prokázal v nizozemském Twente. Norwich však bude muset ukázat, že se loni na jedenácté místo neprobojoval jen kvůli tomu, že jeho soupeři ve středu tabulky měli mizerné sezony. Zároveň bude pro klub důležité, aby mu neuškodila značná obměna kádru. Odešla totiž velká část hráčů, které s klubem pojilo velké pouto postupu do druhé ligy, a rok nato i do Premier League. Týmový duch a neoblomnost přitom pro Norwich byly klíčové faktory úspěchu. (vma)

(Norwich 2012-2013: 11.)

16. Sunderland

Sunderland po letech jistoty, ale zároveň stagnace v Premier League čeká v nadcházejícím ročníku nová, a dosti nevyzpytatelná výzva. Téměř vše souvisí s příchodem kouče Paola Di Cania. Italský trenér na konci loňské sezony dodal týmu potřebnou energii a zachránil jej před sestupem. Na rozdíl od minulých let, kdy do Sunderlandu přicházeli předražení hráči s velkou reputací, kterou však na severovýchodu Anglie příliš neprokázali, byl navíc kádr letos posílen velmi slibně. Jozy Altidore (Alkmaar) a Emanuele Giaccherini (Juventus) by do Sunderlandu měli přinést technickou kvalitu, jež loni týmu zoufale chyběla. 

Di Canio by jistě rád s týmem praktikoval pohledný fotbal a bude k němu chtít směřovat, značný důraz bude ale stále ležet na fyzické připravenosti, disciplíně a bojovnosti. Italský kouč jistě dokáže své týmy na soupeře připravit dobře. Přesto zůstává otázkou, zdali jeho poměrně autoritářské a drastické metody dokáží fungovat i v dlouhodobějším měřítku a jestli nevyvolají negativní atmosféru v kabině, v níž bude od nadcházející sezony sedět i český obránce Ondřej Čelůstka. (vma)

(Sunderland 2012-2013: 17.)

17. Cardiff

Konečně se dočkali. Fotbalisté Cardiffu po několika sezonách, kdy jim neustále unikal postup, okusí, jak chutná Premier League. Celek z hlavního města Walesu ovládl suverénním způsobem druhou ligu a po dvaapadesáti letech se vrací do nejvyšší anglické soutěže. Ambiciózní tým však nechce při své obnovené premiéře hrát jen druhé housle a rád by napodobil svého úhlavního rivala ze Swansea, jenž od postupu hraje v klidném středu tabulky.

O tom svědčí i fakt, že movitý malajský majitel Vincent Tan Chee Yioun napumpoval do nových posil nemalé peníze a změnil přitom i klubové barvy či znak. Útočné řady Bluebirds posílil velký talent dánského fotbalu Andreas Cornelius, jemuž je sice pouze dvacet let, ale díky výšce, statné postavě a především razanci v pokutovém území by se mohl stát klíčovou postavou cardiffské ofenzivy, která byla v minulém roce druhé ligy třetí nejlepší. Kromě něj a jiných do Walesu zamířili i anglický reprezentační stoper Steven Caulker z Tottenhamu či Chilan Gary Medel ze Sevilly, kteří doplňují poměrně nezkušený mladý kádr. Zároveň by měli zapadnout do koncepce trenéra Malky Mackaye, jenž rád praktikuje rychlý a fyzicky náročný fotbal. (paj)

(Cardiff 2012-2013: 1. v Championship)

18. Stoke

Jedna velká éra Potters je u konce. V klubu po sedmi letech skončil trenér Tony Pulis, který Stoke dovedl do Premier League a dokázal jej v nejvyšší anglické soutěži stabilizovat. Ne však za ledajakou cenu. Klub, který vlastní jeho dlouholetý příznivec Peter Coates, za uplynulých pět sezon na přestupech utratil po odečtu příjmů z prodaných hráčů nejvíce ze všech týmů Premier League hned po Manchesteru City a Chelsea – téměř 90 milionů liber. Tato horentní suma však ani jednou nevedla k tomu, aby Pulis dokázal tým usadit v horní polovině tabulky, ani k tomu, aby s ním začal praktikovat jakkoliv atraktivní styl hry.

Oba účely by měl splnit nový trenér Mark Hughes, což je však ze strany vedení Stoke poněkud paradoxní volba. Právě Hughes totiž loni nedokázal i přes obrovské investice do týmu QPR vyhrát z prvních dvanácti utkání Premier League jediný zápas, ani týmu vštěpit jakýkoliv herní styl, natož ofenzivní. Kabina Stoke byla údajně již v uplynulém ročníku rozdělena na hráče, kteří chtěli zachovat rutinní postupy, a ty, kteří měli ambice posunout tým směrem k pohlednějšímu hernímu pojetí. Přestože v kádru rozhodně nejsou nekvalitní fotbalisté, tato situace bude s velkou pravděpodobností jen eskalovat a směřovat k nevyhnutelnému konci, kterým je sestup. (vma)

(Stoke 2012-2013: 13.)

19. Crystal Palace

Ještě před třemi lety bylo v konkurzu, v loňské sezoně ale dosáhlo vítězstvím v play-off druhé ligy na jackpot v podobě postupu do Premier League. Crystal Palace momentálně řeší dilema, jak naložit se 120 miliony liber, které v následujících letech obdrží jen díky prodeji vysílacích práv na nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž. Zvláště pro klub, který má plno zkušeností se špatným nakládáním s financemi, se jedná o velký závazek. Vedení dnes přitom vsází na úsporný model, vlastní akademii a atraktivní styl fotbalu pod koučem Ianem Hollowayem.

Crystal Palace nadále zachází s penězi opatrně, jeho poměrně průměrný kádr by však pro přežití v Premier League potřeboval posílit téměř na všech pozicích. Velkým problémem byla v loňské sezoně obrana, v útočné fázi se navíc letos těžko najde hráč splňující prvoligová kritéria. Dlouhodobě zraněný je nejlepší střelec z loňské sezony Glenn Murray, do Manchesteru United pak odešla největší hvězda Wilfried Zaha. Do klubu přišlo několik talentovaných hráčů, mezi nimi Gayle či Campaña, chybí jim však (pozitivní) zkušenosti s Premier League. A totéž vlastně celému klubu. Palace se do první ligy probojovalo již popáté, v předchozích čtyřech případech však vždy sestoupilo hned v úvodní sezoně. Máloco nasvědčuje tomu, že by tomu letos mělo být jinak. (vma)

(Crystal Palace 2012-2013: 5. v Championship)

20. Hull

Jestli je v novém ročníku Premier League některý celek jasným kandidátem na sestup, je jím Hull. Nováček soutěže, který si nejvyšší anglickou fotbalovou ligu zahraje teprve podruhé v historii, sice vyhlašuje, že si věří na záchranu, ale se současným kádrem to klub vyznávající žlutočerné barvy bude mít velice složité. Družinu vedenou zkušeným trenérem Stevem Brucem totiž doplnilo pouze několik průměrných hráčů, mezi nimiž jsou nejvýraznějšími posilami skotský brankář Allan McGregor, bývalý obránce Wiganu Maynor Figueroa či reprezentant Pobřeží Slonoviny Yannick Sagbo a kádr Tigers je tak bezesporu nejslabším v celé lize.

O tom, že Hull je hlavním kandidátem na sestup nepochybují ani angličtí fanoušci, kteří ho v průzkumu označili společně s dalším nováčkem z Crystalu Palace za hlavní kandidáty na návrat do druhé ligy. (paj)

(Hull 2012-2013: 2. v Championship)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články