Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Premiér kritizoval organizátory, kteří liberecké mistrovství světa projektovali

Praha - Premiér Mirek Topolánek na brífinku po dnešním jednání vlády neopomněl zmínit i právě skončené mistrovství světa v klasickém lyžování. Pokládá tuto událost za unikátní sportovní akci, největší svého druhu v novodobých dějinách České republiky, kterou naše země logisticky zvládla. V celé akci však podle jeho slov selhaly tři skupiny lidí: zaprvé skupina organizátorů, kteří celý projekt vymysleli a umístili sportoviště do míst, do nichž bylo třeba investovat velké finanční částky, zadruhé vláda ČSSD, která špatně odhadla, kolik bude mistrovství stát, a zatřetí novináři, jejichž informování označil Topolánek za ostudné.

Lyžařský areál ve Vesci
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Premiér kritizoval postup organizátorů, kteří pominuli možnost uspořádání soutěží v Harrachově a Bedřichově, kde jsou podle jeho slov sportoviště dlouhodobě připravena. Vláda ČSSD, která o konání libereckého mistrovství rozhodla, podle ministerského předsedy alokovala evidentně nízkou finanční částku. Šlo o zhruba polovinu předpokládaných nákladů na vybudování sportovišť a všech dalších investic v Liberci a okolí. Premiér Mirek Topolánek rovněž silně kritizoval práci novinářů po celou dobu příprav šampionátu i v jeho průběhu. Informace v médiích označil za účelové, podjaté a lživé.

Za úspěšnou považuje Topolánek svou vládu. Situaci podle něj zvládla, přestože zde hrozila diplomatická, sportovní, politická i finanční ostuda. Premiér poděkoval rovněž organizačnímu výboru pod vedením Kateřiny Neumannové nejen za záchranu, ale i za konečný úspěch šampionátu.

Reakce předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na Topolánkova slova na sebe nenechala dlouho čekat. "Liberec jako místo konání této akce prosazovali tehdejší i současný primátor liberce Jiří Kittner (ODS), tehdejší hejtman Libereckého kraje Pavel Pavlík (ODS) a současný předseda Senátu PČR Přemysl Sobotka (ODS)," stojí v tiskovém prohlášení. "Do příchodu Topolánkovy vlády nebyla na účel zajištění MS v Liberci čerpána ze státního rozpočtu ani koruna," dodává Paroubek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články