Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Představujete si, jak budete v NHL. Pak vás nikdo nechce, vzpomíná Machovský

Dvakrát se pokoušel bojovat v zámoří o účast v nejlepší hokejové lize světa. Přestože se Matěj Machovský zúčastnil kempů Deitroitu i Ottawy, v NHL nedostal příležitost podle svých představ a vrátil se do Čech. Minulost už ale neřeší. Opavského rodáka čeká sezona v dresu Sparty, která pod vedením nového kouče Uweho Kruppa doufá v napravení reputace z uplynulé sezony.

Matěj Machovský
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Machovský do sedmnácti let chytal v Opavě, chvíli dokonce trénoval také s vítkovickým áčkem. Místo extraligy se ale nakonec rozhodl pro odchod do zámoří, který mu mimo jiné doporučil Petr Mrázek. Mladý gólman začal nastupovat v juniorské Ontario Hockey League, kde začínal v Guelph, později se přesunul do Brampton Battalion. Právě i vidina budoucího působení v NHL pro něj byla velkou motivací.

"Chytali jsme proti sobě s Petrem Mrázkem, který tam potom odešel. On byl ale supertalent. Začal mě přemlouvat, abych to šel zkusit. A tak jsem si řekl proč ne, je to taková přirozená cesta dostat se do Ameriky a do NHL," popsal brankář.

Vytoužený draft ale nepřišel. Čtyřiadvacetiletý gólman zpětně přemýšlí, jak zidealizovaný pohled na budoucí kariéru měl. "V sedmnácti, osmnácti si pořád myslíte, že budete draftovaný, že podepíšete v NHL a všechno půjde hladce. Že ve 22 budete stálice a budete tam chytat. Pak člověk spadne na držku a zjistí, že ho stejně nikdo nechce," popsal peprně návrat do reality.

"Říkáte si: hrál jsem v Americe, v Kanadě juniorku, přijdu do Česka a všichni mě budou chtít, že budu žhavé zboží. Ale tak to taky není, protože tady ta extraliga funguje a mladí hráči jsou pořád mladí hráči," doplnil.

V Plzni se má smůla otočila

Po třech sezonách za oceánem se Machovský vrátil zpět do Čech, kde podepsal smlouvu s Plzní. A návrat to byl nakonec skvostný. Nadějnému gólmanovi se první sezona na západě Čech velmi vydařila, v základní části nastoupil do 36 utkání, ve kterých se blýskl bilancí 1,67 branky na zápas a úspěšností 93,6 procenta.

"Asi měsíc jsem seděl doma a pořád se nic nenaskytlo. Měl jsem třeba nabídku druhé německé ligy, ale nechtěl jsem ze zahraničí do zahraničí. A pak mi volal agent, že to teda v Plzni bude dvojka. To už jsem vůbec neváhal. Měl jsem štěstí na Lukáše Mensatora, který mi tam hrozně pomohl. Za tu smůlu, co jsem měl ty tři roky v Americe se, se to vrátilo. V Plzni to bylo super," zavzpomínal brankář na éru na západě Čech.

Plzeň získala v sezoně před příchodem Machovského titul a na celý kádr včetně gólmana byl tak v následujícím ročníku velký tlak. Možná právě tyto nároky Machovskému pomohly předvést, co v něm je. Úspěšné působení v Plzni mu pomohlo i psychicky. "Určitě mi to zvedlo sebevědomí, když jsem se vrátil zpátky, když mě někdo nechtěl. Dvacítky jsem vlastně skoro nechytal. A vrátíte se do Plzně, která je po titulu. To jsou pak vysoké nároky, všichni jsou zvyklí vyhrávat. Sedlo si to, ta první sezona se povedla," líčil působení v Plzni.

Machovský se stal v Plzni stálou oporou i na další tři sezony. Úspěšný návrat z Ameriky a působení v extraligovém klubu se promítlo na sebevědomí mladého gólmana a znovu se mu vrátily myšlenky na další pokus o NHL. "Člověk má pořád vidinu, že hokej bude hrát omezenou dobu. Když budete mít štěstí, tak ho na profesionální úrovni budete hrát dvacet let. Tím, že mi to tam kdysi nevyšlo, tak jsem měl v hlavě, že tomu musím dát ještě jednu šanci a že to zkusím," řekl.

Machovský prozradil, že úplně první nabídka z NHL přišla od Nashvillu, což ho překvapilo. Vzhledem k tomu, že absolvoval kemp v Detroitu, tak doufal nabídku právě od Wings, která se nakonec objevila. Na stole byla dvoucestná smlouva. "Řekl jsem si, že to zkusím. Byla to smlouva na rok, já jsem ani nic jiného nechtěl, kdyby to náhodou nevyšlo. Chtěl jsem dostat šanci, i kdybych dělal dvojku na farmě. Kdyby náhodou se někdo zranil, abych byl v tom koloběhu gólmanů," popsal Machovský.

Některé kroky Detroitu mě zarazily

Už při úvodních debatách a podpisu smlouvy Machovského některé kroky ze strany klubu zarazily. "Říkají vám, že vás chtějí, a pak vám nabídnou tu smlouvou vlastně s tlakem, abyste nepodepsal někde jinde. Já jsem byl v takovém tom rauši. Říkal jsem si konečně, Detroit – to berem. Už jsem nad tím nepřemýšlel. Člověk, když se k tomu vrátí, tak si řekne, že to třeba nebyla úplně nejlepší volba," hodnotí zpětně svoje rozhodnutí.

Právě euforie z nově podepsané smlouvy ve vysněné hokejové lize přinesla očekávání, že se Machovskému naskytne šance prosadit. Byl připravený nastupovat na farmě v AHL a čekat na svou příležitost. Opak byl ale pravdou. Detroit měl v plánu nabídnout na listinu volných hráčů brankáře Jareda Coreaua a pro jistotu podepsal ještě dalšího gólmana. Jenže Coreaua si ho nikdo nevzal a Machovský se najednou ocitl v gólmanské hierarchii až pátý. To znamenalo přesun na druhou farmu do East Coast Hockey League.

"Bylo mi řečeno, že to tak bude, měl jsem z toho dobrý pocit. Pak tam ale přiletíte a zjistíte, že jste až pátý gólman v organizaci. To bylo takové, že už s vámi vlastně nepočítají, i když vám to celou dobu tvrdí. Trochu mě to mrzelo. Nemyslím si, že bych chytal špatně. Na farmě už jsem tolik příležitostí nedostal. Tak pro mě byla logická volba vrátit se zpátky," vysvětlil své rozhodnutí čtyřiadvacetiletý brankář.

Čekání na příležitost bylo pro hráče náročné i pro psychické stránce. Přesto byl Machovský neustále připravený se o svou šanci poprat. "Psychicky jsem byl připravený na tu farmu. Nedělá mi problém se s někým prát o místo. Věřím si, že když dostanu šanci, tak jsem schopný někoho přechytat. Ale tím, že mě rovnou odstrčili, tak jsem byl najednou někde, kde jsem nechtěl být. To mě na tom nejvíc mrzelo. Že vás navnadili medem a pak spláchli," okomentoval svoje postavení v klubu.

Klíčové rozhodnutí přišlo v lednu. Když se po Vánocích Machovský znovu vrátil do hokejového kolotoče, měl jasno. "Pak začal znovu ten koloběh hokeje a vy si říkáte, proč tady jste, když tady vůbec nechcete být. Takže jsem už pak volal agentovi, ať mi rovnou sežene něco v Česku," popsal rychlý spád celé situace.

O KHL jsem nepřemýšlel

Machovský komunikoval se Spartou už před odchodem do Ameriky, tentokrát se už ale dohodli. Podle jeho slov byla domácí nejvyšší soutěž jasnou volbou, na KHL český gólman nepomýšlel.

"Já jsem se necítil na to, abych šel z Ameriky do Ruska. Když se někoho zeptáte, jak Rusko funguje, tak to je zase úplně jiný svět. Tak jsem si řekl, že chci jít na chvíli domů. Když to bude rok, dva, možná tři, tak budu doma, budu spokojený a budu tam, kde mě někdo chce. Myslím, že umím hrát kvalitní hokej. Hlavně jsem chtěl být někde chtěný," zmínil svoje priority po peripetii v zámoří.

Sparta už několik let hledá stálou gólmanskou jedničku, která by týmu pomohla k lepším výsledkům v play-off. Očekávání ale Machovského nesvazují. "Tlak je vždycky, je jedno, kde jste. Vedení vždy čeká od svých gólmanů a od týmu, že nová sezona půjde. Loni Sparta nechytla začátek a pak už to honíte celou sezonu," řekl čtyřiadvacetiletý brankář.

Spartu by měl na vrchol vrátit také nový kouč Uwe Krupp. Spolupráci s německým trenérem si Machovský pochvaluje. O Kruppovi mluví s respektem a považuje ho za nejlepšího německého hokejistu všech dob.

Sport
zdroj: ČT4

"Z mého pohledu to funguje suprově. Je to hodně o respektu a o tom, že vás hráči respektují už jen tím, co jste v hokeji dokázal. Hodně trenérů, co jsem potkal, si chce ten respekt vydobýt, že křičí, mlátí hokejkami. Takhle to ale nefunguje. Potom už jste jen pro smích. Když je ten přirozený respekt od začátku, tak vás ti hráči poslouchají," řekl.

O dalším návratu za oceán nyní Machovský nepřemýšlí. Má před sebou sezonu ve Spartě, která bude jeho kvalitní výkony velmi potřebovat. Sparťané chtějí zapomenout na loňské 10. místo a vrátit se na výsluní. A k tomu jim má pomoci i nová gólmanská jednička.

"Z osobního hlediska bych Ameriku už asi nevolil. Když tam jdete jako gólman třeba v 28, tak musíte jít vyloženě na jistotu. Zkoušet to přes jednocestnou smlouvu. Třeba v Coloradu podepsali Pavla Francouze. A nad vás podepíší dalšího gólmana a budete tam zase dělat třeba jen tu trojku. Uvidíme, jak vyvine sezona tady," konstatoval brankář Sparty.

Machovský chce navázat na své působení v Plzni a dokázat, že se vedení klubu při podpisu smlouvy nemýlilo. "Já musím potvrdit to renomé, které jsem si tu za čtyři roky vydobyl, a potvrzovat ho dál. Když budete v top trojce gólmanů v lize, tak se na vás nikdo zlobit nemůže a i ten mančaft se o vás může opřít," dodal na závěr gólman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články